Osmancık‘a Kurulması Planlanan Kalker Ocağı Ve Kırma Eleme Tesisi Köylüleri Ayağa Kaldırdı

Çorum‘un Osmancık ilçesine bağlı İnal köyüne kalker ocağı ve kırma eleme tesisi kurulması için çalışma başlatılırken, bu duruma tepki gösteren köylüler, protesto yürüyüşü düzenledi.

Osmancık ilçesinde bir firma, İnallı köyü sınırları içerisinde yer alan Kuzkayası mevkisine kalker ocağı ve kırma eleme kurmak amacıyla proje hazırladı. Firmanın hazırladığı projeyi inceleyen Valilik, projeye "Çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir" yönünde karar verdi. Karara tepki gösteren köylüler, firmanın isteği doğrultusunda karar alındığını ve köyün esas sahibi olarak kendilerinden herhangi bir görüş alınmadığını iddia ettiler. Tesislerin kurulmasına izin vermeyeceklerini dile getiren İnal

köyü sakinleri yürüyüş düzenledi. İnallı Köyü Muhtarı Mürsel Alaca, geçim kaynakları olan çeltik arazilerinin Kargı HES göl alanı altında kalacağını belirterek, "Kargı HES Barajı suları göl alanı altında kalacak çeltik arazilerimizi verdik, geçim kaynağımız elimizden gitti. Bu tesis de buraya kurulduğu zaman doğal güzelliklerimizin yanı sıra tek geçim kaynağımız olarak kalan üzüm bağlarımızı ve sebze bahçelerimizi de kaybedeceğiz. Tesis kurulacak alan sebze bahçelerimize ve üzüm bağlarımıza yaklaşık 200

metre uzaklıkta. Bütün köy halkımız bu tesisin kurulmasına kesinlikle karşı. Biz kimseden bir şey istemiyoruz, sadece bize dokunmasınlar, bizi rahat bıraksınlar yeter" dedi.

Osmancık Koyunbaba Mahallesi Muhtarı Yaşar Tezer ise, "Bu katliama bugün biz müsaade edersek yarın çocuklarımız, torunlarımız yıllar sonra köylerinin doğal güzelliğinin bozulduğunu görünce bize ne derler. Şartlar ne olursa olsun kesinlikle bu tesisin kurulmasına müsaade edemeyiz. Müsaade ettiğimizde kesinlikle bu bölgede yaşam bitecektir. Bizim yaşam alanımıza kimse dokunmasın" diye konuştu.

Köylü kadınlar ise, kalker ocağı ve kırma eleme tesisi kurulmaması için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirterek, "Köyümüz yerleşim yeri olarak örnek gösterilen bir köy. Birileri para kazanacak diye köyümüzün temiz havasının ve suyunun kirlenmesine izin vereceğimizi sanmasınlar. Gerekirse İstanbul‘da, Ankara‘da oturan köylülerimizde tesisin kurulmasına karşı çıkmak için gelecekler. Kimse boşuna buraya tesis kurmaya heveslenmesin" dediler.

Kaynak: İHA