Yükseköğretime Bologna Projesi, Çalıştay İle Masaya Yatırıldı

Yükseköğretime Bologna Projesi, Bursa’da düzenlenen iki günlük çalıştay ile masaya yatırıldı.

Yükseköğretime Bologna Projesi, Bursa’da düzenlenen iki günlük çalıştay ile masaya yatırıldı.

Türk yükseköğretim sisteminde öğrencilerin yeteri kadar söz sahibi olmadığından hareket eden Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), bu eksiği gidermek amacıyla Aralık 2012’ye kadar sürecek bir çalışma başlattı. Bu çerçevede YÖK’ün düzenlediği bölgesel öğrenci çalıştaylarından biri de yaklaşık 20 üniversiteden öğrencilerin katılımıyla Uludağ Üniversitesi’nde gerçekleştirdi.

ABD ve Japonya’nın ekonomik gelişimiyle rekabet etmek amacıyla tüm Avrupa’da geçerli bir yükseköğretim alanı oluşturmak için 1999 yılında başlatılan ve Türkiye’nin de dahil olduğu Bologna süreci, hedefler ve gelişmeler doğrultusunda eksiklerini gözden geçiriyor.

Uludağ Üniversitesi Rektörlük A Salonu‘nda başlayan öğrenci çalıştayında, eğitim sisteminde öğrencilerin daha aktif olarak söz sahibi olmalarına ilişkin bilgiler ve görüşler ortaya konacak.

Çalıştayda elde edilen veriler doğrultusunda eğitim sisteminde iyileştirmeler yapılacak. Sistem işlemeye başladığında, bir öğrenci okula başladığında hangi bilgi ve donanımla mezun olacağını önceden bilecek. Ayrıca bu kazanımlardan bir şekilde eksik kaldığında da sistemde bunun sorgulamasını yapabilecek. Çalıştaya, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş ve Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek’in yanı sıra, akademik personel, üniversitelerin temsilci öğrencileri katıldı.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş, toplantının eğitimde belli bir kalite düzeyini yakalamayı amaçladığını belirterek, "Bu toplantılar Türkiye’deki tüm üniversitelerde bölgesel çalıştaylar şeklinde yapılıyor. Bu süreçte reform süreci anlatılıyor. Çünkü reform sürecin içinde sadece hocalar ve yöneticiler yok, Memur arkadaşlarımızda dahil olmak üzere öğrencilerde bu sahnenin içinde hepsi rol alıyorlar." şeklinde konuştu.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek da, şöyle konuştu: "Bu program benim için daha bir anlam taşıyor. 25 yıllık akademik hayatımda öğrenci eğitimini önemseyen ve öğrenciyi seven bir insanım. Dolayısı ile iki günlük rektörlük hayatımda ilk toplantının bu olmasını tesadüf olamaz diye düşündüm. Bologna süreci 11 yıllık bir süreç. Bu sürecin en önemli ayaklarından biri de öğrenciler. Dolayısı ile öğrencilerin bu sürece aktif katılımını beklemek bu projenin en önemli özelliğinden bir tanesi."

UÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Bologna projesi görevlilerinden Prof. Dr. İsmail Naci Cangül ise sürecin 1999 yılında Avrupa Birliği (AB) komisyonunun belli sayıda milli eğitim bakanının bir araya gelmesi ile başlatıldığını hatırlaıt. Cangül, "AB’de ki eğitimin koordinasyonunu yeniden organizasyonunu amaçlayan ve şuanda da 2020 yılını hedefleyen bir süreç. Bunda hedef öğrencinin eğitim sürecine katılımını artırmak ve başarıya giden yolu belirlemek." dedi.