Bakan Çağlayan: Ortadoğu pazarına girmemizden rahatsız ülkeler, ‘eksen kayması‘ diyor

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Ortadoğu pazarlarında tekel durumunda olan ülkelerin, Türkiye’nin de buralara girmesinden endişe duydukları için “eksen kayması” yakıştırması yaptığını söyledi. Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından 2011 Şub



‘İTHALATTAN DOLAYI BİRİLERİNİN YÜZÜ KIZARACAKSA BU, PARA POLİTİKASI KURULU’DUR’
Son düzenlemelere rağmen liranın dolar karşısında yüzde 21,9 değerli olduğunu belirten Devlet Bakanı Çağlayan, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK)’nu sert ifadelerle eleştirdi: “Türkiye‘de ithalattan dolayı birilerinin yüzü kızaracak, birileri üzülecekse bunun başında PPK‘nin gelmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum. Zamanında gerekli tedbirleri almayan, ihracatçının, bizim ve hükümetimizin, özellikle TL‘nin aşırı değerlenmesi konusunda ikazlarını görmezden gelen, adeta bilek güreşi yapıyormuş pozisyonuna giren PPK, şu son iki aydaki tedbirleri 2010 yılı başında almış olsaydı, herkes doğru yolda giderken Merkez Bankası ters yola girmiş olmasaydı, inanın ki 2010 ithalatı en az 10 milyar dolar daha az olacaktı. Bunu iddia ederek, bir siyasetçi olarak ve bunun sorumluluğuyla söylüyorum, ABD ve Avrupa merkez bankaları faiz indirdi, Japon Merkez Bankası faizleri sıfıra getirdi, bizim Merkez Bankası ise kendisine gelen vahiyle kalktı, faizleri yüzde 16,5‘lara çıkardı.”
Merkez Bankası’nın otomobiliyle ters yola giren Temel konulu bir fıkra da anlatan Çağlayan, “Bizim Merkez Bankası da böyle.” dedi. Türkiye’de PPK uygulamalarıyla Almanya‘daki Mercedes fabrikasında çalışan işçilerin istihdamına katkı sağlandığını vurgulayan Bakan Zafer Çağlayan, şunları kaydetti: “100 bin euroya bir araba alınması gerekirken kur 1,90 liraya düştüğü zaman 38 bin bira daha ucuz almış göründüler. Almaya niyeti olmayanlar bile tahrik edildi. İhtiyacı olmayanlar bile euronun düşmesiyle arabalarını değiştirdi. Bunun faturasını şimdi ödüyoruz. Ocak ayına etkisi 500 milyon dolar. Şubatta da gelecek bu.”
Toplantıya katılan Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ise ihracat yapan bütün işadamlarını “Türkiye’nin yıldızları” olarak değerlendirdi.