Sınav stresinden bunalan öğrenciler Aile Destek Merkezi‘nde sıraya girdi

Sınav stresi öğrencileri bunalıma soktu. Konya Büyükşehir Belediyesi‘nin 6 ay önce hizmete açtığı Aile Destek Merkezi (KADEM)‘ne 712 öğrenci müracaatta bulundu. Öğrenciler, aşırı kaygı, sınav stresi, ders problemleri, kişilik bozuklukları ve öfke konuları



BABA BASKISINDAN KORKAN ANNELER ÇOCUKLARINI GİZLİ GİZLİ GÖTÜRÜYOR
Sınav kaygısı sebebiyle merkezden destek alan birçok kadın, bu durumu kocalarına söyleyemiyor. Eşinden çekindiği için isim vermek istemeyen bir öğretmen anne şunları anlattı: "Kızım başarılı olmasına rağmen önleyemediği bir heyecan vardı. Bunun için destek aldık. Anne olarak çocuğuma nasıl davranacağımı öğrendim. Kızım bu sayede heyecanını yatıştırmayı başardı."
Ev hanımı D.K. ise çocuğunda ilköğretimden itibaren dikkat dağınıklığı olduğunu söyledi. D.K., çocuğunun KADEM‘den aldığı desteğin ardından zamanı daha dikkatli kullandığını kaydetti.

Selçuk Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Engin Deniz, sınavlar sebebiyle çocukların kendilerini yoğun bir baskı altında hissettiklerini ifade etti. Doç. Dr. Deniz, bu baskıyı, öğretmen ve anne baba tutumunun da pekiştirdiğine dikkat çekti. Mehmet Engin Deniz, "Okuldaki dersler, yoğun dershane programları çocukların gelişimlerinin önünde önemli bir engel. Kişiliklerinin gelişeceği bu yaşlarda ağır sınav yükü onları olumsuz etkiliyor. Toplumda asosyal bireyler yetiştiriyoruz. Şiddet eğilimli kişilerin sayısı bu yüzden artıyor. Aile ve toplum desteği bulamayan birçok çocuk kendisini daha rahat ifade edebildiği çetevari oluşumlara yöneliyor." dedi.

AİLELER HAFTADA İKİ GÜN TOPLU EĞİTİME ALINIYOR
KADEM ile ortak çalışan Büyükşehir Belediyesi Aile Akademisi de bugüne kadar 850 yetişkini toplu eğitime aldı. Akademide, anne ve babalara eğitim veren akademi, müftülük ve milli eğitim müdürlüğü ile ortaklaşa çalışıyor. Haftada iki gün Mevlana Kültür Merkezi‘nde uzmanlar eşliğindeki eğitimlerde, ebeveyn-çocuk iletişimi, ana-baba hataları, konuşma ve dinleme sanatı, tartışma sanatı, öfke ve yönetimi, olumlu düşünme ve davranış konularını anlatılıyor.

AİLELERDE İLETİŞİM PROBLEMİ İLK SIRADA
KADEM yetkilileri, kendilerine gelen şikayetlerle ilgili bir rapor oluşturdu. Raporda, en fazla şikayet edilen konular ‘aile içi iletişimsizlik, aile içi şiddet, baba ilgisizliği, cinsel sorunlar, kabullenememe, beklentilerin yerine gelmemesi, aldatma, ergenlik çatışması‘ olarak yer aldı.

Aynı raporda, psikolojik destek isteyenler sıralamasında kadınlar başı çekerken şu bilgilere yer verildi: "Aile içi problem yaşayanlar daha çok bireysel olarak müracaat ediyor. Kurumumuza bugüne kadar 487 evli, 348 bekar, 67 dul müracaatta bulundu. Bunların 641‘ini kadınlar, 135‘ini erkekler oluşturuyor. 90 çift ise sorunlarının çözümü için birlikte geldi."