Ünlü Tarihçinin 'muhteşem Yüzyıl'ı Bırakma Sebebi

Doç.

Ünlü Tarihçinin 'muhteşem Yüzyıl'ı Bırakma Sebebi
Dr. Erhan Afyoncu, Muhteşem Yüzyıl adlı dizinin tarih danışmanlığını, "laf anlatmaktan yorulduğu için bıraktığını" söyledi.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) tarafından Aralık ayı etkinlikleri kapsamında ünlü tarihçi Doç. Dr. Erhan Afyoncu, "Osmanlı İmparatorluğu`nun Modern Dünyadaki İzleri" konulu konferans verdi. Vali Erol Ayyıldız, ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, rektör yardımcıları, öğretim üyeleri ve öğrencilerinin katıldığı konferans yaklaşık iki saat sürdü. Afyoncu, konferans sonunda öğrencilerin de sorularını yanıtladı. Tarihin popüler bir alan olduğunu aktaran Afyoncu, şunları kaydetti: "Türkiye`de herkes üç şeyi çok iyi bilir. Bir tıbbı iyi bilir, iki dini iyi bilir üç de tarihi iyi bilir. Bunları bilmiyorsa biz ona Türk demiyoruz. 150 yıllık geçmişi olan bir ders kitabımız var. Aynı şablonlarla öğrendiğimiz için maalesef istenilen ölçüde olmuyor. Tarih çok sıkıcı anlaşma maddesi ezberletildiğinden şikayet edilir. Nasıl ki matematik de formül ezberliyorsanız tarihte de ezber vardır. Tarihin çok zevkli yönleri de vardır. Onlara bu yönden bakabilmek lazım. Dünya bir değişim yaşadı. İkikutuplu bir dünyaydı. Sovyetler Birliği`nin dağılmasından sonra yeni bir dünya düzeyine giderken iki şeyi keşfedildi. Birincisi Osmanlı İmparatorluğu diye tarihteki büyük bir devletin varlığı, tabi bunu dünya ile birlikte Türkiye de keşfetti. Kendi tarihimizi biz yeniden keşfeder hale geldik. Tarihte bana göre iki önemli siyasi güç geldi. Birincisi Roma İmparatorluğu ikincisi Osmanlı İmparatorluğu`dur. Böyle İngiltere çok büyük bir güneş batmaz imparatorluktu. Fakat İngiliz İmparatorluğu`nun yönettiğiyerlere bakarsanız pigmeler, Kızılderililer, Hindulardır. Yerleşik medeniyetlerin olduğu, Anadolu, Mezopotamya ve Avrupa coğrafyasına hakim olmak kolay bir hadise değildir. Bu coğrafyada hakim olan iki devlet vardı. Birincisi Roma ikincisi Osmanlı İmparatorluğu`dur. Avrupa aslında Roma İmparatorluğu`nun yeniden ihyasıdır. Roma demek Avrupa demekti. Roma yıkıldıktan sonra Avrupa Roma`yı yeniden ihya etmeye çalıştı. Fakat herkes tek bir devletin etrafında kurmaya çalıştı. Fakat bunu başaramadılar. İki dünyasavaşı geçirdiler. Sonunda ekonomik birlik olarak günümüze çıktılar. Romanın birçok alanındaki izleri gibi Osmanlı`nın da birçok alanda izleri var. Çünkü kendi döneminde izlediği ziyaret şehircilik anlayışı, mimarisi günümüzde çok değerli izler bırakmıştır." BATI`NIN SOMALİ`YE YAKLAŞIMI Tarihte Hıristiyanlığın yayılmasının Somali bölgesinde engellendiği için günümüzde Batı`nın Somali`ye ilgisiz kaldığını ifade eden Afyoncu, "Somali tarihte Müslümanların önemli bir kalesi olmuştur. O bölgelerde Hıristiyanlığın yayılmasını engellemiştir. O açıdan Somali`nin tarihte önemli bir rolü vardır. Bana göre Batı`nın Somali`ye karşı ilgisiz kalmasında bunun son derece bir önemi var. Osmanlılar, Somali`ye, Habeşistan`a, Kenya`ya kadar uzanıyorlar" diye konuştu

MUHTEŞEM YÜZYIL DİZİSİ Ünlü tarihçi Erhan Afyoncu, bir sene öncesine kadar Tarih danışmanlığını yaptığı Muhteşem Yüzyıl dizisinden ayrılma gerekçelerini şöyle açıkladı: "Ben Muhteşem Yüzyıl isimli diziye bir sene danışmanlık yaptım. Fakat orada şöyle bir problem vardı. Dizi ile tarih birbirine karışıyor. İki tarafa da laf anlatmak gerekiyordu. Bir kamuoyuna laf anlatmaya çalışıyorsunuz, bir de gidip dizi yapımcılarına laf anlatmaya çalışıyorsunuz. Bu böyle olmaz, hareme erkek girmeyecek diyorsunuz. Öbür taraftan halka bu bir kurgudur tarih değildir diyorsunuz. Bu beni yorduğu için diziyi bıraktım. Birçok siyasi ile de görüşerek bilgi alan oluyor. Avrupa`da bu çok dahakuvvetli bir şekildedir. Bazı ülkelerde resmi tarih danışmanları var." Öte yandan konferans sırasında bazı konukların uyuması dikkat çekti.
Kaynak: İHA