Azerbaycan Gazını Avrupa'ya Taşıyacak Hattın İmzaları Yarın Ankara'da Atılıyor

Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanlığı arasında Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı yapımına ilişkin mutabakat zaptı yarın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nda imzalanacak.


Azerbaycan doğalgazının Türkiye ve Avrupa pazarlarına taşınmasını öngören hükümetler arası anlaşma, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanlığı tarafından 25 Ekim 2011`de İzmir’de imzalanmıştı. Söz konusu hükümetler arası anlaşmada Azerbaycan doğal gazının Türkiye üzerinden transit taşınması amacıyla ulusal doğalgaz iletim sistemimizin kullanılmasının yanı sıra münhasır bir boru hattının inşa edilmesi de alternatif bir seçenek olarak düzenlenmişti.

Yarın imzalanacak mutabakat zaptı ile Trans Anadolu ismi verilen boru hattına yönelik çalışmaların ivedilikle başlatılması ve iki ülke tarafından tayin edilen şirketlerin ortak bir konsorsiyum tesis etmeleri hususunda mutabakat sağlanacak. Söz konusu konsorsiyum içerisinde Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), Türkiye`den Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ilk ortaklar olarak yer alacak. Süreç içerisinde diğer uluslar arası petrol ve doğal gaz şirketleri de konsorsiyuma dahil olabilecek. Mutabakat zaptı imza töreni, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natıg Aliyev’in katılımıyla gerçekleştirilecek.