İstanbul, Afetlerde De Kesintisiz Haberleşecek

İstanbul İl Özel İdaresi, İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB), afet sonrası kullanılmak üzere, gelişmiş teknolojiye sahip arazi tipi mobil haberleşme aracını İstanbul’a kazandırdı.

İstanbul, Afetlerde De Kesintisiz Haberleşecek
Araç olası bir afet sonrası haberleşmenin kesintiye uğradığı bölgelere giderek o bölgenin durumu ve ihtiyaçlarına yönelik ilgili merkezler ile irtibatı sağlayacak.

Cep telefonu şebekelerinin altyapılarının bir afet sonrası işlevini kaybettiği durumlarda devreye girecek araçta, şehirde bulunan ve telsiz kullanan tüm kuruluşlarla haberleşme imkânı tanıyan VHF ve UHF telsizler, şehirlerarası ve milletlerarası gibi uzak mesafelerle görüşme yapmaya olanak tanıyan HF telsiz sistemi bulunuyor. Ayrıca, araç içinde bulunan bütün haberleşme ekipmanlarıyla yapılan görüşmeler kaydediliyor. Aracın bir önemli özelliği de farklı haberleşme ekipmanları ile yapılan görüşmeleri birbirine bağlayabilen bütünleştirici cihaz. Bu cihaz sayesinde farklı kanallardaki iki telsiz veya bir telsizle bir cep telefonu veya bir sabit telefon ile görüşme yapabiliyor. Uydu sistemleri sayesinde uydudan televizyon yayınlarının izlenebildiği ve internetin kullanılabildiği haberleşme aracında, aynı zamanda aracın üst tarafında hidrolik bir sistem üzerinde konumlandırılan ve 360 derece dönebilen kamera sayesinde afet bölgesine ilişkin her türlü ses ve görüntü, istenilen merkeze uydu üzerinden aktarılabiliyor. Araç imkân bulduğunda cep telefonu şebekelerini ve karasal telefon sistemlerini kullanmaya da elverişli. Ayrıca araçta 3G ve kablosuz ADSL modem de mevcut. Gerek uydu gerekse ADSL modem tarafından elde edilen interneti kablosuz olarak dağıtma imkânları da bulunuyor.
Aracın enerjisi, araç içerisine monte edilmiş olan jeneratörden, aracın üst tarafında bulunan 3 adet rüzgâr türbininden, 2 tanesi yön bulma kabiliyetine sahip 6 adet güneş panelinden veya dış enerji kaynaklarından temin ediliyor.