Bebeklerde 2 Haftadan Fazla Süren Sarılık, Tehlike İşareti

Uzmanlara, yenidoğan bebeklerde görülen genelde 1-2 hafta içinde tedavi gerektirmeyecek şekilde kaybolduğunu ifade ediyor.

Bu süreyi aşan vakaların tehlikenin işareti olduğu vurgulanıyor.
Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Başhekimi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, sarılığın, yeni doğan bebeğin cildinin ve göz aklarının sarıya boyanmasıyla meydana geldiğini söyledi. Sağlıklı ve zamanında doğan bebeklerin yüzde 50`sinden fazlasında sarılık görüldüğüne dikkat çeken Uzm. Dr. Özcan, bu tür sarılık vakalarının genellikle 1-2 hafta içinde kaybolduğunu ve tedavi gerektirmeyeceğini kaydetti. Anne sütünde bulunan bazı maddelerin de sarılığa sebep olabileceğine işaret eden Uzm. Dr. İsmail Özcan, anne sütüne bağlı sarılığın bir haftadan fazla sürmesi durumunda doktora danışılması gerektiğini ve doktorun belirli bir süre anne sütüne ara verilmesini isteyebileceğini dile getirdi. Bebeğin anne kan grubundan farklı kan grubuna sahip olması durumunda da sarılık görülebileceğine dikkat çeken Özcan, “Bebeğin mutlaka gözetim altında tutulması gerekir. Bazı bebeklerde sarılık tedavi gerektirmeyebilir ancak zamanında doğan bebeklerde 14 gün, erken doğanlarda 21 günden uzun süren sarılıkların mutlaka araştırılması gerekir. Sarılık bebeğin doğumundan sonraki ilk 24 saat içinde ortaya çıkmışsa bebeğin rengi 7 günden sonra koyulaşırsa ve sarılık 2 haftadan daha uzun sürmüşse hemen uzman doktora başvurulmalı. Vücudun herhangi bir yerindeki enfeksiyonun kana karışması sonucu da sarılık görülebilir. Bu sebeple sarılık olduğu anlaşılan çocuğun ateşinin yükselmesi halinde vakit kaybetmeden tedavi altına alınması şart." dedi.
Sarılığın önce yüzde ardından gövdede fark edildiğini ve ilerledikçe ayaklara doğru yayıldığını anlatan Çocuk Hastanesi Başhekimi Çocuk Hastalıkları uzmanı Dr. İsmail Özcan, parmağın bebeğin burun ucuna ya da alnına bastırıp çekilmesi durumunda sarı bir renk ortaya çıkması durumunda doktora başvurulmasını tavsiye etti.