Washıngton`ı İşgal Et Hareketi Çatışmasız Devam Ediyor

ABD`de Wall Street`i İşgal Et Hareketi`nin ardından başlayan hareketlerden Washington`ı İşgal Et Hareketi, soğuk havaya ve polise rağmen çatışma yaşanmadan devam ediyor.

ABD`nin diğer şehirlerinde polisle çatışmalı geçen eylemler, başkent Washington`da barışçıl bir şekilde devam ediyor.

Washington`ı İşgal Et göstericileri, kolluk kuvvetleriyle sıkıntıları olmadığını, bundan dolayı da protesto gösterilerinin çatışmasız geçtiğini belirtiyorlar. 3 haftadır Özgürlük Plaza`da kamp kuran Mike isimli bir eylemci, "Bizim savaşımız polisle değil; bu dev, güçlü şirketlerle. Buraya gelip bizi kelepçeleyecek polis de eve gittiği zamana bizimle aynı zorluklarla yüzleşecek" dedi.

Çarşamba günü Oakland polisi, protesto gösterisi sırasında camları kıran, grafiti yapan ve ateş yakan göstericilere müdahale etmiş ve onlarca kişi tutuklanmıştı. Yine aynı gün Seattle polisi Chase Bankası`na karşı eylem yapan göstericilere biber gazı sıkmış ve 5 kişiyi tutuklamıştı

5 haftadır işgal hareketlerinin içinde bulunduğunu söyleyen Kyle isimli bir gösterici "Hala bankalara ve hükümete paramızı alıp istedikleri gibi kullanmaları için güveniyoruz. Kaynaklarımızı alıp halka vermiyorlar" dedi. İnternet`in göstericilerin mesajını yayma konusunda faydası olduğunu belirten Kyle, sosyal paylaşım siteleri ve bloglar sayesinde 20 bin kişiyi 4 ay sürecek ve Florida`da başlayıp Kaliforniya`ya ilerleyen, daha sonra da doğu yakasında bitecek bir protesto yürüyüşüne toplayacağını iddiaetti. Kyle, 150 bin kişiyi toplamayı hedeflediğini belirterek "İnternet`le organize olup herhangi bir kaynağı yayabilirsin" dedi.

Washington`ı İşgal Et Hareketi sosyal medya kanalıyla yayımladığı bir yazıda kolluk kuvvetlerinin evsizlerle eylemcileri ayırmakta güçlük çektiğini belirtti. Yazıda, "Polis, her gün kaç kişi olduğumuzu sayıyor ve böylece izin verilen sayı olan 500`ün üzerine geçip geçmediğimizi kontrol ediyor fakat bizi evsizlerden ayırmakta güçlük çekiyorlar" ifadeleri kullanıldı. Şimdiye kadar göstericilerin izin verilen sayıyı aşmadıkları biliniyor.

Pew Araştırma Merkezi`nin yaptığı bir araştırmaya göre Amerikalıların yüzde 39`u diğer hareketleri tetikleyen Wall Street`i İşgal Et Hareketi`ni desteklerken yüzde 35`i harekete karşı çıkıyor.

Hareketlere karşı çıkanlar, göstericileri hareketin tek bir hedefi olmadığı ve tutarsız olduğu yönünde eleştiriyor. George Washington Üniversitesi öğrencisi Oliver, "Şirketlerin Amerika`sı için göstericilerin net bir planı yok. Şirket açgözlülüğünü bitirmek istemeleri iyi ama sonrasında ekonomiyi nasıl inşa edecekleri yönünde bir planları yok" dedi.

Richard Weaver ise işgal hareketlerinin daha net bir plan ortaya koymaları durumunda etkisini arttıracağını belirterek "Genel olarak amaçlarının ne olduğunu biliyorum ama bu amaçlar çok geniş. Göstericiler isteklerin kapsamını daraltır ve ne yapmak istediklerini belirtirlerse daha fazla insanı belli hedefler etrafında toplayabilirler" dedi.

Göstericiler, hareketlerin amacının hükümet kaynaklarını kurutmak olduğu yönündeki iddiaları yalanlıyor. Ayı lakaplı Derrick isimli bir Baltimore`u İşgal Et eylemcisi "Biz dilenmiyoruz, ellerimizi kaldırıyoruz" ifadesini kullandı.

Eylül ayında başlayan Wall Street`i İşgal Et Hareketi`nden sonra filizlenen işgal hareketlerinin dünya çapında 900`ü aşkın şehirde düzenlendiği ifade ediliyor.
Kaynak: İHA