Medvedev, Uzayda Başarısız Olanlara Stalin’i Hatırlattı

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, son dönemde uzay sektöründe yaşanan olumsuzluklar ve özellikle de Mars’ın uydusuna ulaşmak için yola çıkan Phobos-Grunt uzay aracının başarısız olması sebebiyle sektör çalışanlarının cezalandırılmasını istedi.


Moskova dışında bulunan Gorki’de, basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Medvedev, eski Sovyet lideri Josef Stalin’in işçi kamplarına göndererek cezalandırmasını hatırlattı ve ülkenin rekabet açısından uluslararası alanda kayıp yaşadığını söyledi.
Mars gemisinin uzayda takılı kalmasını Rusya uzay sektörüne büyük bir darbe olarak nitelendiren Rusya lideri, “Burada her şeyin kaza olduğunu söylemek doğru değil. Sorumluları bulmalı ve cezalandırmalıyız. Joseph Vissarionoviç (Stalin) döneminde olduğu gibi duvarların arkasına koymayı önermiyorum. Ancak, ciddi bir şekilde cezalandırmalıyız” uyarısı yaptı.
Son 11 ayda Rusya uzay endüstrisi arda arda sorunlar yaşadı. Aralık 2010’da Glonass-M uydularını taşıyan Proton-M uydusu düşmüş, 4,3 milyar ruble (152,2 milyon dolar) kayıp yaşanmıştı. Şubat ayında da askeri uydu Geo-IK-2’nin de düşmesinin ardından uzay endüstrisinde önemli isimler görevinden alındı. 18 Ağustos’ta Express-AM4 dijital televizyon ve iletişim uydusu, bir hafta sonra da Sibirya’nın Altay bölgesine Progress M-12M kargo gemisi düşmüştü.
Rusya’nın son uzay çalışması Mars’ın uydusu Phobos’a doğru yola çıkan Phobos-Grunt başarılı fırlatmanın ardından dünyanın yörüngesinden çıkamadı. 163 milyon dolara mal edilen uzay robotundan bir iki kez sinyal alınsa da artık yoluna devam etmesi imkansız olarak görülüyor. Uzay aracının Ocak başında dünya atmosferinde yanarak yeryüzüne düşmesi bekleniyor.