Baba Hayal`in `baskı Yaptılar` Dediği Savcıların İfadesinin Alınacağı Belirtildi

Hrant Dink cinayeti davasının sanıklarından Yasin Hayal’in babasının, ifadesini değiştirmesi için kendisine baskı yaptığını iddia ettiği iki savcının ifadeye çağrılacağı belirtildi.


Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti davasının tutuklu sanıklarından Yasin Hayal’in babası Bahattin Hayal, dün soruşturma savcısına ifade vermişti. Baba Hayal, Trabzon Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürü Yahya Öztürk’e ifade verirken Öztürk’ün cebinden Kur’an-ı Kerim çıkardığını ileri sürerek, “Bana Kur’an’ı göstererek ‘biz bunun yolundayız. Biz devlet ve milletimiz için çalışıyoruz. Yasin de devlete çalışanlardan biridir. Yasin çok yakın bir zamanda çıkacaktır. Yasin gibilere bu devletin ihtiyacı vardır.’ dedi.” iddialarında bulunmuştu.
Yahya Öztürk’ün söylediklerini, Trabzon’da savcı Fatih Genç’e de anlattığını söyleyen Hayal, “O da bana ‘Başın belaya girer, sen bunları nasıl ispatlayacaksın? Biri var mıydı yanında?’ dedi. Olmadığını söyledim. ‘Ben size bildiklerimi anlatıyorum siz bana başın belaya girer diyorsunuz’ dedim. Sonra kalktı ayağa ‘yaz kızım’ dedi. ‘Ne Yahya Öztürk benim babamın oğlu ne de sen, ne diyorsa yaz kızım’ dedi.” diye konuşmuştu.

Bir süre sonra bu kez savcı Ali Can’ın kendisini çağırdığını anlatan Bahattin Hayal, “Önceki ifademi değiştirip değiştirmediğimi sordu. ‘Hayır’ dedim. ‘Neden değiştirmiyorsun ben devletin savcısı değil miyim?’ dedi. Ben de ‘Efendim devletin savcısı olduğunuz için geliyorum size’ dedim. İfadeyi yeniden imzalayıp imzalamayacağımı sordu. ‘İmzalayacağım’ dedim. Savcı böyle bir şey der mi? Benim bildiğim savcı dert anlatacak kişidir. Korkulacak kişi değildir. Savcı bana ‘Devletle mi oynuyorsun başın belaya girer’ dedi. Ben de ‘Ben devletin karşısına geldim neden korkayım?’ dedim.” iddiasında bulunmuştu.

Bu ifadeler üzerine Dink cinayeti soruşturmasını yürüten savcı Muammer Akkaş’ın, Hayal’in isimlerini verdiği Emniyet Müdürü Yahya Öztürk ile savcılar Fatih Genç ve Ali Can’ı ifadeye çağıracağı öğrenildi.
Öte yandan, Savcı Akkaş’ın devraldığı Hrant Dink cinayeti soruşturması ve cinayette ihmali olduğu iddia edilen kamu görevlilerine yönelik soruşturmaların birleştirildiği ve artık tek numara altında devam edeceği belirtildi. Akkaş’ın önümüzdeki günlerde, soruşturmada adı geçen kamu görevlilerini de ifadeye çağırabileceği öğrenildi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in ailesi, cinayette ihmali oldukları gerekçesiyle kamu görevlileri hakkında soruşturma açılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurmuştu. Dilekçede, dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler, Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Osmaniye Valisi olan dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Eski İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, dönemin Trabzon Alay Komutanı Albay Ali Öz, dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Metin Yıldız’ın da aralarında olduğu 28 kamu görevlisi hakkında soruşturma yapılarak cezalandırılmaları istenmişti.