Enerji Bakanı Yıldız: Türkiye`nin Gazsız Kalması Söz Konusu Değil

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye için herhangi bir gaz sıkıntısı olmadığını belirterek, "Türkiye`nin gazsız kalması inşallah söz konusu değildir.

Enerji Bakanı Yıldız: Türkiye`nin Gazsız Kalması Söz Konusu Değil
" dedi.
Ankara`dan İstanbul`a gelen Taner Yıldız, Atatürk Havalimanı`nda basın mensuplarının sorularını cevapladı. Koca Piri Reis gemisine ilişkin sorular üzerine Yıldız, Piri Reis gemisinin dönmediğini çalışmalarına devam ettiğini söyledi. Kendisine verilen talimatlar doğrultusunda sismik aramalarına devam edeceğini kaydeden Yıldız, "Zaman zaman basında bir petrol platformuyla sismik arama gemilerinin fotoğraflarının yan yana konulduğunu, karşılaştırıldığını görüyoruz. Bu yanlış. Bunların büyük farkları var. Ayrı işi yapıyorlar. Biz sismik arama yapıyoruz, sondaj yapmıyoruz." diye konuştu.

Piri Reis`in görevini tamamladıktan sonra geri döneceğini belirten Bakan Yıldız, sismik araştırmaların sonuçlarını havuza aldıklarını ve değerlendirdiklerini ifade etti. Yıldız, "Piri Reis’in bugün itibariyle geri döneceği söyleniyor, bu doğru değil. Piri Reis sismik arama gemisi, kendisine verilen bir başka koordinatı değerlendirmek üzere görevine devam etmektedir. Görevi bittiğinde geri dönecektir. İlk veriler şu anda bir havuza alıyoruz ve değerlendirilecek. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı bu görevini de yapmaktadır. Kayda değer sonuçlar çıkmayabilir de, çıkabilir de. O yüzden sismik aramalar yapılır." ifadesini kullandı.
Doğalgazla ilgili bir soru üzerine Yıldız, Türkiye için herhangi bir gaz sıkıntısı söz konusu olmadığını belirtti. "Türkiye`nin gazsız kalması inşallah söz konusu değildir.” diyen Yıldız, “ Türkiye`nin batı hattı kontratını sonlandırılmış olması o boru hattından gaz geçmeyeceği anlamına gelmez. Oradan yine gaz geçer. Ama özel söktör marifetiyle, kamunun eliyle olmayabilir. Bizim doğalgaz kanununda belirttiğimiz gibi özel sektörün payının arttırılması açısından da önümüzde bir eylem olarak görünmektedir. Özel sektörünün payının arttırılması söz konusudur. BOTAŞ, daha serbest bir piyasa oluşması açısından gaz kontratlarını zaman zaman devretmektedir. Bunlar açtığı ihale yoluyla şeffaf bir şekilde yapılmaktadır." şeklinde konuştu.
“Gazın kesilmesi olayı neden kış dönemine bırakıldı?” şeklindeki soruya Yıldız, " Kontratın sonu 31.12.20011`e geldiği için. Kontrat tarihi bitmeden 6 ay kadar önce bunların müzakereleri başlatılıyor. 3 ay kala da sonlandırıldı. İstediğimiz indirim verilemeyince biz de kontratı bu manada sonlandırmış olduk.” karşılığını verdi.
İran’la Türkiye arasında doğalgazla çalışan bir elektrik santrali kurulmasıyla ilgili haberler okuyoruz. Bununla ilgili son gelişmeler nelerdir?” şeklindeki soruya Yıldız, Türkiye’de bir çok batılı ülkeler gibi İran’ın da yatırım yapmak istediğini aktardı. Yıldız sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye bu manada son derece yatırım yapmaya müsait iyi bir ortamdır. Türkiye`nin büyümesi, gelişmesini takip eden enerji sektörü, geçtiğimiz yıl içerisinde yüzde 8 ila 11`hlik büyüme gerçekleştirmiştir. Bu rakam özellikle AB üyesi ülkelerinin bir kısım rakamlarını dikkate aldığımızda 5-6 yıllık büyümesine denk gelen rakamdır. Biz spekülatif haberlerden daima uzak kalıyoruz. Zam gelir mi gelmez mi konuları her ay kendi içerisinde değerlendiriliyor. İthalat yapılan bir kalemin son 29 ay içerisinde yüzde 39 civarında zam gelmişti aldığımız doğalgaz fiyatına. Dövizin artmış olması bizim için sevindirici nokta değil."