Türkiye`nin Zeytininin Yüzde 70’ini Üreten Akhisar`da Hasat Başladı

Türkiye’nin yeşil zeytin üretiminin yüzde 70’inin yapıldığı Manisa’nın Akhisar ilçesinde hasat başladı.

Türkiye`nin Zeytininin Yüzde 70’ini Üreten Akhisar`da Hasat Başladı
Bu amaçla Dereköy beldesinde Zeytin Hasat Şenliği düzenledi. Ülkenin siyah zeytin üretiminin yüzde 30’u ve sofralık zeytin üretiminin yüzde 40’ının sağlandığı ilçe, yağlık zeytinde de yüzde 15 ile ilk sırada. İlçede bulunan 220 işleme tesisinin yüzde 80’i, sofralık zeytin üretiminde faaliyet gösteriyor. Akhisar`ın yıllık zeytin üretim değeri ise 200 milyon lira.

Zeytinin anayurdu olan Türkiye, son 10 yıllık süreçte zeytin ağacı varlığını 90 milyondan 170 milyona çıkararak dünya ikinciliğine emin adımlarla ilerliyor. Hasat şenliğinde konuşan Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Türkiye’deki zeytin ağaçlarının 12 milyonunun Akhisar bölgesinde olmasının gurur verici olduğunu söyledi. İzmir-İstanbul karayolu üzerindeki önemli konumuyla ve güzel şehircilik uygulamalarıyla sadece Manisa’nın değil, bütün Türkiye’nin çok önemli bir ilçesi olduğunu ifade etti. Vali Daşöz, geçmişte tütünüyle bilinen Akhisar`ın şimdi zeytiniyle marka olma yolunda hızla ilerlediğini belirterek, “İlçede çok önemli bir zeytin potansiyeli olmasına rağmen belki de Türkiye’deki algısında, farkındalık anlamında daha iyi tanıtma ihtiyacı olduğunu gözlemliyoruz. Bir Ayvalık gibi, bir Gemlik gibi Türkiye’nin her tarafında, dünyanın her tarafında zeytinimizi Akhisarımız ile özdeşleşmiş bir şekilde tanıtmak, hepimizin ortak hedefi olmalıdır. Bunu el ele vererek yapmalıyız.” dedi. Daşöz, hasat şenliğinin hayırlı, uğurlu, bereketli ve mutluluklarla dolu olmasını diledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise zeytinciliğin, ihracata katkı sağlayan son derece önemli bir sektör olduğunu vurguladı. Akhisar’da zeytin ağacı sayısının 12 milyona ulaşmasının kendilerini ziyadesiyle memnun ettiğini dile getiren Büyükekşi, 2023 yılı ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, ilçenin 5 milyar dolarlık zeytin ve zeytinyağı ihraç etme hedefi olduğunu aktardı. Önümüzdeki iki yılda bunun 1 milyar dolara ulaşacağını beklediklerine dikkat çekerek, “Türkiye’de üretilen ve katma değeri yüzde 100 ülkede kalan zeytin ve zeytinyağı gibi tarım ürünleri bizim açımızdan önemli.” şeklinde konuştu. Türkiye’nin bundan sonra markaya çok önem vermesi gerektiğinin altını çizen TİM Başkanı Büyükekşi, zeytinyağının da bölgesel marka olmasının önemli olduğunu vurguladı: “Bölge rumuzlarıyla ihracatımızı da arttırabilirsek ve özellikle kutulu ihracat yaparsak, bize çok büyük katkı sağlayacak. Onun için bu konuda emek veren bütün üreticilerimize, bütün yöneticilere ve destekleyen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Akhisar Kaymakamı Kamil Köten de zeytincilikte Akhisar’ın tanıtım açısından, bilinirlik açısından hak ettiği yerde olmadığını söyledi. Köten, yeni bir Akhisar markası oluşturarak yollarına çıtayı da yükselterek devam etmek istediklerini bildirdi.

Şölende daha sonra Vali Daşöz, zeytin bahçesine giderek Türkiye’de ilk defa kullanılan silkme aracını çalışmasını inceledi ve denedi. Ardından Akhisar Kaymakamı Kamil Kökten, TİM Başkanı Büyükekşi, Akhisar Ticaret Odası Başkanı Emin Demirci, mülki amirler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle birlikte zeytinyağı fabrikası ve zeytin işletmesini gezdi.