Bakan Aydın: Referandum geçerse Türkiye'de her kurum daha şeffaf olmak zorunda

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, anayasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde Türkiye'de hükümetler dahil her kurumun daha şeffaf ve hesap verebilir hale

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, anayasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde Türkiye'de hükümetler dahil her kurumun daha şeffaf ve hesap verebilir hale geleceğini söyledi. Aydın, "Türk Anayasası, hukuk önemli ölçüde Avrupa çizgisine yaklaşıyor." dedi.

Bakan Aydın, İzmir'de, Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) tarafından Özel Çağdaş Koleji'nde verilen iftar yemeğine katıldı.

Yemekte konuşan Aydın, Türkiye'nin siyasi, sosyal, kültürel alanda hızla değiştiğini, bu değişimin insanın zihnini, gönül dünyasını da değiştirdiğini söyledi. Değişimin insanın iç dünyasından başladığını, daha sonra ailede, komşularda ve toplumda egemen olduğunu ifade eden Bakan Aydın, değişimin önlenemeyeceğini, durdurulamayacağını, kişilere ve yöneticilere düşen görevin ise değişimi iyi idare etmek olduğunu kaydetti.

Millet olmak için derin bir tarihin olması gerektiğini ifade eden Aydın, ''Bizim ortak tarihimiz var, etnik kökenimiz ne olursa olsun millet olmuşuz. Başkalarının millet olmasına yardım, öncülük etmişiz. Her zaman sağlam devlet yapımız olmuş. Devlet de bu değişikliğe ayak uydurmalıdır. Şimdi millet devlete öncülük ediyor. Örgütlü toplum devlete yol gösteriyor. Değerler bize kimlik kazandırıyor, milli, kültürel kimliğimizi oluşturuyor. Milliyetçiliğin en sağlam tarifi vatanseverliktir; soy severlik, ırk severlik değil. Ortak siyasete, ortak devlet anlayışına, hükümet etme anlaşışına ihtiyaç var. Şimdi bu eksikliği tamamlama zamanı, şimdi bu eşikteyiz. Millete rağmen devlet değil, millete rağmen hukuk değil, millete rağmen anayasa değil, mektep değil, millet ile beraber. Rağmen olduğu zamanlar oldu. Türkiye bu eşiği atlamak üzere.'' diye konuştu.

Anayasa değişikliğinde, Anayasa Mahkemesi'nin üye seçimi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısıyla ilgili maddelerin tartışıldığını hatırlatan Aydın, ''Türk Anayasası, hukuk önemli ölçüde Avrupa çizgisine yaklaşıyor. Bir iki adım kaldı. Seçimlerden sonra bir iki adım atılır, epeyce süre bizi idare edecek hukuk sistemine kavuşmuş oluruz. 20 sene sonra bizden sonraki kuşağa bunlar da dar gelecek. Sonra gelenler de aynı şekilde değiştirecek. Hayat böyle devam ediyor. Demokrasi genişlemelidir. Edirne'den salacaksınız demokrasi suyunu Hakkari'ye kadar, o topraklarımızı besleye besleye gidecek. Batısında demokratik değerlere riayet ediliyor, başka yerinde zayıf olmaz. O ülkeye demokrasi var demek, demokratik şartların her yerde aynı olması demektir.'' dedi.

Referandumun geçmesi halinde Türkiye'de her kurumun hükümetler dahil daha şeffaf olmak zorunda olacağını aktaran Aydın, "Tüm kurumlar hesap vermeye hazır olmak zorundadır. Bugüne kadar kurumlarımız şeffaf mıydı? Hesap verme konusunda her kurum hesap vermiyordu. Van savcısı görevden alındı hesap mı verildi? Hayatını sıfırlıyoruz, ne olur daha yüksek yargıya gitse? YAŞ kararlarını hatırlıyorsunuz, disiplinsizlik yaptıysa onu orada tutamazsınız. Kendi kurumu ile ilişkileri kesilmişse, yargıya gitme kapalı ise sıkıntı oluyor. YAŞ kararlarına Başbakan ve Milli Savunma Bakanı şerh koyuyordu yargıya kapalı olduğu için. Bundan sonra gerek kalmayacak.'' diye konuştu.