Vali Tanılır: Bu buluşma Hacı Bektaşi Veli ile Mevlana'nın buluşmasıdır

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde Bilgi Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği (BİLGİDER) tarafından organize edilen program, Alevi ve Sünni vatandaşlar

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde Bilgi Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği (BİLGİDER) tarafından organize edilen program, Alevi ve Sünni vatandaşları aynı masada buluşturdu. Birlik ve beraberlik mesajlarının sıklıkla vurgulandığı buluşmayı, Hacı Bektaşi Veli ile Mevlana'nın buluşması olarak nitelendiren Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, bu kucaklaşmanın yapay olmadığını söyledi.

Yörenin Alevi kanaat önderlerinin de katıldığı programda konuşan Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, bu gibi etkinliklerin daha da artırılarak kardeşliğe daha sık vurgu yapılması temennisinde bulundu. "Bizler bir ağacın dalları gibiyiz." diyen Tanılır, bu gibi toplantıları kardeşlerin buluşması olarak nitelendirdiğini belirtti. Tanılır, "Bu toplantıları, yüzyıllardır, yanlış anlamalar, insani zaaflardan kaynaklanan yanlış değerlendirmeler ve zaman zaman art niyetli şer mihraklarının kışkırtmaları nedeniyle birbirine sırtını dönen, küsen, kırılan aile fertlerinin, kardeşlerin, yeniden yüzünü birbirine dönmesi, birbirini yeniden tanıması, keşfetmesi ve kucaklaşması olarak görüyorum." dedi.

Bu birliktelik ve kucaklaşmanın yapay olmadığının altını çizen Tanılır, "Bu tarihin köklerinden, ortak inançtan, değerlerden, duygulardan kaynaklanan bir buluşmadır. Bu buluşmalar aynı zamanda Hacı Bektaşi Veli ile Mevlana'nın, Pir Sultan Abdal'la Yunus Emre'nin buluşmasıdır. Nasıl Hacı Bektaşi ile Mevlana'yı ayıramıyorsak, nasıl Pir Sultan Abdal'la Yunus Emre'yi ayıramıyorsak, bugün bu toplantılarda, müşterek değerleri paylaşan Alevi ve Sünni kardeşleri de ayırmamız mümkün değildir." diye konuştu.

Beraberliğin sonsuza kadar yaşatılacağını ve bunun için de yeterli alt yapının bulunduğunu aktaran Irmak Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Cengiz Hortoğlu ise, ortak yönlerin, ayrılık ve farklılıklardan çok fazla olduğuna dikkat çekti. Hortoğlu, "Bizim geçmişimiz, gelecek kaygımız, peygamberimiz, Allah'ımız, öldüğümüzde defnedildiğimiz mezarlıklarımız bir. Bizi ayırmaya çalışanların, bulanık suda balık avlamaya çalışanların, bu işten rant devşirmeye çalışanların, artık buradan çıkaracağı bir kar yok. Bu birlik, beraberlik ortamı bunu fazlasıyla gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Hacı Bektaşi Veli'nin kayıp Fatiha Tefsiri'ni İngiltere'de bulup, kültüre kazandıran Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Özcan da ortak değerlere vurgu yaptı. Hacı Bektaşi Veli üzerine birtakım çalışmalar yaptığını hatırlatan Özcan, üzüldüğü bir hususun altını çizdi. Hem Alevi hem de Sünni kesimde en büyük eksikliklerden birinin değerlerin farkına varılamaması olduğunu dile getiren Özcan, "Bizim birçok değerimiz var. Bu değerimizin farkında değiliz, bunların eserlerini okuyamıyoruz, gençlerimize bunları aşılayamıyoruz. Böyle bir sıkıntımız var." değerlendirmesinde bulundu.

Programda hitap eden bir diğer isim olan işadamı Salman Bakay da birlikte olmak ve bir olmanın farklı bir olay olduğunu kaydederek, şöyle konuştu: "Siz Ramazan ayını, bu mübarek ayı 12 aya taşıdığınız zaman dünyanın hiçbir ülkesi, ne Amerika'sı, ne Avrupa'sı ve sizinle uğraşan yıllardan beri birlikteliğinizi bozan, güç birliğinizle, sosyal düşüncenizle uğraşan, sizi alt yapı kaynaklarıyla her zaman yok etmeye uğraşan karşı güçlere karşı şu görüntüyle mükemmel bir cevap verirsiniz. Ancak bunu 12 aya taşımak şartıyla. Bizdeki yapı şu, anlatıyoruz, varız, var olacağız. Ben inanıyorum ki Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında yaşayan harika insanlarımız var. Bunu biz yüzlerce yıl önce çözmüşüz. En son kitabımız, ilk yaprağında 'Bismillahirrahmanirrahim' cümlesi ile her şeyi çözmüş. Bunu çok güzel sentezlersek açarsak, biz zaten çok şeyi çoktan çözeriz."

Programda, konuşmaların ardından, kanaat önderlerinden Hacı Topalcı birlik duası yaptı. Yine yörenin kanaat önderlerinden Elif Ana'nın oğlu Mehmet Ocak'ın saz dinletisi, programa katılanlara keyifli dakikalar yaşattı.

Programa, Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Pazarcık Kaymakamı Mustafa Sarıkaya, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ali Taşyürek, İlçe Emniyet Müdürü Murat Özbay, PANİAD Başkanı İsmail Dizlek, KALİDA Yönetim Kurulu üyeleri, siyasi partilerin ilçe başkanları, Alevi kanaat önderleri, çok sayıda Pazarcıklı işadamı ve esnaf katıldı.