Rize itfaiyesinin kurtarma tatbikatı izleyenlerin beğenisini topladı

İtfaiye Teşkilatı kuruluşunun 296. yıl dönümü, Rize Belediyesine bağlı itfaiye ekiplerince çeşitli etkinliklerle kutlandı. Etkinliklerde itfaiye ekipl

İtfaiye Teşkilatı kuruluşunun 296. yıl dönümü, Rize Belediyesine bağlı itfaiye ekiplerince çeşitli etkinliklerle kutlandı. Etkinliklerde itfaiye ekiplerinin yangın söndürme ve yaralı kurtarma tatbikatları izleyenlerin nefeslerini kesti. Tatbikat için yakılan araçtan çıkan duman, rüzgarın ters esmesiyle protokolde bulunan seyircilere sıkıntılı anlar yaşattı.

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen etkinliklerde İtfaiye Müdürü Uğur Minder, itfaiye teşkilatının kuruluşu ve yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Daha sonra tatbikatlarla devam eden etkinliklerde ekipler, tüp yangınına müdahale yöntemlerini izleyicilere gösterdi. Ekipler, senaryo gereği dereye yuvarlanan bir otomobilde mahsur kalan ve otomobilin üzerine çıkan 3 kişi, itfaiye vincinin yardımıyla kurtardı. Vatandaşların kurtarılması sırasında kurtarma görevlisi ile diğer 3 kişinin vinç ile ip yardımıyla yukarıya çekilmeleri sırasında art arta dizilmeleri, ilginç bir görüntü oluşturdu.

Tatbikatta ardından trafik kazasında otomobil içinde sıkışan bir kişinin otomobilinin tavanını itfaiye tarafından kesilmesinin ardından kurtarılması, sonra da sağlık ekiplerinin müdahalesi canlandırıldı. Sonra da yangın çıkan bir otomobil söndürüldü.

DUMANLAR PROTOKOLDEKİLERİ ETKİLEDİ

Bu arada otomobil yangını sırasında rüzgarın da etkisiyle protokol tribününe yönelen dumanlar nedeniyle protokol üyeleri zor anlar yaşadı. Vali Yardımcısı Mustafa Erkayıran, Belediye Başkanı Halil Bakırcı, ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce ve İl Milli Eğitim Müdürü Rasim Çelik ile diğer katılımcıların bulunduğu protokol üyeleri, bir dakika kadar tamamen dumanla dolan protokol tribününü terk etmek zorunda kaldılar. Protokol üyeleri, dumanın dağılmasının ardından yerlerine geri döndü.

Yangın çıkan bir apartmanda mahsur kalanların itfaiye aracı ile pencereden kurtarılmasının canlandırılmasının ardından, ev yangınına yapılan müdahale ile tatbikat sona erdi. Tatbikat sonrası gazetecilere açıklama yapan Belediye Başkanı Bakırcı, Rize itfaiyesinin her geçen yıl kendisini geliştirdiğini söyledi.

İtfaiyelerin sadece yangına değil, aynı zamanda trafik kazaları ve doğal afetlerde de müdahale ettiklerini belirten bakırcı, ''Rize itfaiyesi olarak Trabzon'un Sürmene ilçesi ile Sarp Sınır Kapısına kadar olan 120 kilometrelik bir alanda hizmet veriyoruz. Hizmet verdiğimiz alan yüzde 70-80 oranında belediye sınırları dışında. Bu nedenle İl Özel İdaresinden destek bekliyoruz.'' dedi. Bakırcı, Gündoğdu'da yaşanan afette itfaiyenin, binalarda mahsur kalan 400 civarında vatandaşı pencerelerden tahliye ettiğini, can kaybının az olmasında erken müdahalenin etkili olduğunu kaydetti.