17. Altın Koza film festivali görkemli törenle başladı

Bu yıl 17. si düzenlenen Altın Koza film festivali çok sayıda Yeşilçam emektarlarının yer aldığı törenle başladı. Geçtiğimiz Haziran ayında yapılması

Bu yıl 17. si düzenlenen Altın Koza film festivali çok sayıda Yeşilçam emektarlarının yer aldığı törenle başladı. Geçtiğimiz Haziran ayında yapılması planan fakat İsrail ordusunun Mavi Marmara Gemisine yaptığı baskın sonucu Eylül ayına ertelenen Altın Koza Film Festivali, Adana Belediye tiyatrosunda düzenlenen törenle resmen başladı.

Sinema sanatçıları, geleneksel hale gelen kırmızı halı geçişi sırasında halkın yoğun sevgisiyle karşılaştı. Geçişin ardından belediye tiyatro salonundaki yerlerini alan misafirlere törenin açılış konuşmasını, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz yaptı. Aldımaz, geleneksel hale gelen Altın Koza'nın bu yıl gecikmeli de olsa yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ardından kürsüye çıkan Adana Vali Vekili Fikret Deniz, yaptığı konuşmada, bu topraklardan dünya çapında sanatçıların çıktığını ve bu sanatçıların önünde saygıyla eğildiğini ifade etti. Deniz konuşmasına şöyle devam etti: ''Bir toplumun, milli gelir seviyesi çok yüksek olabilir, bu o kadar önemli değildir. Hatta o toplumu bozabilir, dejenere de edebilir ama toplum, sanata ve sanatçıya önem verdiğimiz oranda gelişebilir. Bu bereketli topraklardan çok büyük sanatçılar çıkmıştır. Biz o çok güzel sanatçıları, kendimize idol olarak aldık. Sizlere çok saygı duyuyorum. Topluma yaptığınız çok değerli katkılardan dolayı, sizleri dakikalarca alkışlamak istiyorum." Deniz'in bu konuşması salondan büyük alkış aldı.

Son olarak kürsüye çıkan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Ülger de, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, daha önceden programladığı planı olması sebebiyle törene iştirak edemediğini vurguladı. Ülger, sinema kanununda 2004 yılında değişiklik yaptıklarını ve böylece daha fazla kaynak ayırma imkanı sağladıklarını söyledi. Ülger, ayrıca bu değişikliklerin Türk sineması'na büyük oranda katkı sağladığını da sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI)'den Barbara Lorey de Lacharriere'ye plaket verildi. Teşekkür niteliği taşıyan plaketi oyuncu Derya Alabora takdim etti. Bu yılki Altın Koza Film Festivali'nin ''Onur Konuğu'' olan Yunanlı yönetmen Theo Angelopoulos'un bugüne kadar çektiği yapımlardan derlenen kısa bir tanıtım filmi de törene katılan izleyiciye gösterildi. Ardından, uzun metraj dalında yarışacak olan filmler kısa bölümler halinde tanıtılıdı.

Javier Rebollo'nun "Piyanosu Olmayan Kadın" filminin başrol oyuncusu Jan Budara'ya Işıl Özgentürk tarafından plaket takdim edildi. "Piyanosu Olmayan Kadın"ın aynı zamanda gece sonunda Türkiye prömiyeri yapıldı. Nur Sürer, Bulut Aras, Yılmaz Köksal, Ekrem Bora, Süleyman Turan, Şerif Sezer gibi Yeşilçam'ın emektar oyuncularının da katıldığı törende, pop sanatçısı Göksel mini bir konser verdi.

17. Altın Koza Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda finale kalan Semih Kaplanoğlu'nun ''Bal'', Onur Ünlü'nün ''Beş Şehir'', Atıl İnaç'ın ''Büyük Oyun'', Nesli Çölgeçen'in ''Denizden Gelen'', Hakan Algül'ün ''Eyvah Eyvah'', Selim Demirdelen'in ''Kavşak'', Zeki Demirkubuz'un ''Kıskanmak'', Levent Semerci'nin ''Nefes: Vatan Sağolsun'', Melik Saraçoğlu ile Hakkı Kurtuluş'un ''Orada'' ve Ümit Ünal'ın ''Ses'' filmleri yarışacak.

17. Uluslararası Altın koza Film Festivali'nin gerçekleşeceği hafta boyunca, 200'ü aşkın film 442 gösterimle sinemaseverlerle buluşacak. Bunun yanı sıra festivalde öne çıkan bir nokta ise, Filistin'i anlatan filmlerin de seyircinin karşısına çıkacak olması. Bu kapsamda, Filistinli yönetmenler Nasri Hajjaj ve Liana Badr ile gazeteci yazar Bashar İbrahem de festival için Adana'da olacak ve çeşitli söyleşilere katılacak. Festival 26 Eylül Cumartesi gecesi kapanış töreniyle son bulacak.