Birçok baklavacı Ramazan ayında yurt dışına ihracaat yapıyor

BAKTAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, ramazan ayında baklava satışlarında 4-5 kat artış beklediğini açıkladı.

Birçok baklavacı Ramazan ayında yurt dışına ihracaat yapıyor
Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genel olarak Ramazan ayında baklava satışlarında ciddi bir artış yaşandığını belirterek, ''Ramazan ayında baklava satışları, normal satışların 4-5 katı oluyor'' dedi.

Ramazanda yemekten sonra akla gelen ilk tatlının baklava olduğunu ifade eden Yıldırım, kaliteli baklavanın asla ağır bir tatlı olmadığını söyledi.

Satışların ülke ekonomisiyle bağlantılı olduğunu belirten Yıldırım, ''Baklava, tüketilmesi zorunlu ihtiyaç olan bir yiyecek olmadığı için ekonomideki kötü gidişten ilk etkilenen baklavadır. Fıstıkta da yeni mahsul alındığından fiyatlarında düşüş var. Bu yıl ekonomide toparlanma var. Bu yıl satışlardan ümitliyiz'' diye konuştu.

Birçok baklavacının ramazan ayında yurt dışına ihracat yaptığını ifade eden Yıldırım, ihracat yapılan ülkeler arasında ilk sıraların Avrupa ülkelerine ait olduğunu bildirdi.

Yurt dışına baklava ihraç edilirken şerbetsiz olarak yollanıp şerbetlenerek satışa sunulduğunu söyleyen Yıldırım, ''Baklava ihracatımızda birinci sırada Yunanistan yer alıyor. Bulgaristan ve Romanya'ya da yüksek ihracat oluyor. Farklı kültürlerden dolayı Ortadoğu ülkelerinden fazla talep olmuyor'' dedi.

Baklavanın Türk tatlısı olarak her platformda tanıtılması gerektiğine dikkati çeken Yıldırım, geçen yıl Almanya'da yapılan uluslararası gıda fuarını hatırlatarak, ''Fuara, 1 ton baklava götürdük ve yabancı ziyaretçilere kültürümüzün tatlısını ikram ettik. Bu tanıtımı, dönem dönem tekrarlamak ve yurt dışında yapılan etkinliklere katılmak lazım'' diye konuştu.

Yıldırım, Ramazan ayında tüketicinin sokakta satılan tatlıları tercih etmemelerini de önerdi.