Tarım Bakanı Eker: Sandık başına gitmekten men etmeye kalkışmak eşkiyalıktır

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Güneydoğu'nun bazı illerinde zor kullanarak insanları sandık başına gitmekten men etmeye kalkışmanın eşkıyalık o

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Güneydoğu'nun bazı illerinde zor kullanarak insanları sandık başına gitmekten men etmeye kalkışmanın eşkıyalık olduğunu söyedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'daki yerel ve ulusal basın ile bir araya geldi. Halk oylamasında 'hayır' demenin Türkiye'nin mevcut antidemokratik Anayasa ile yola devam etmesini istemek anlamına geldiğini dile getirdi. Eker şöyle konuştu: "Zor kullanma sureti ile insanları sandık başına gitmekten men etmeye kalkışmak eşkıyalıktır. Yıllarca demokrasi talepleri ile bu milletten oy istiyorsunuz, demokratikleşme ve demokratik Anayasa talebinde bulunuyorsunuz. 'Bizim partimiz her gün kapatılıyor, siyasi çalışma alanı bırakılmıyor' diyeceksiniz. Ondan sonra da bu memleketteki demokratik düzenlemelere karşı çıkacaksınız, insanların oy kullanmasına fırsat vermeyeceksiniz. Bu çelişki milletin gözünden kaçmıyor, millet bunu kabul etmiyor."

Şırnak'ta vatandaşların halk oylamasını boykot etmesi için bildiriler dağıtılarak tehdit edildiğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine Bakan Eker, "Biz vatandaşlarımızın bu konulardaki tepkilerini çok net bir şekilde ortaya koyacaklarını biliyoruz. Bu bilgileri alıyoruz. 'Bugüne kadar dedikleriniz başkaydı, siz bugün bizden başka bir şey istiyorsunuz' diyen vatandaşlar bu şekilde tepki gösteriyor. Tedbirler alınır. Can güvenliği, sokak güvenliği de neyse bunlar hepsi sağlanır ve kim böyle bir şey yapmaya kalkarsa da şiddetli bir şekilde cezalandırılır." şeklinde konuştu.

BDP'nin tavrını eleştiren Bakan Eker, "Hem irademe dokunma pankartları asacaksınız hem de halkın iradesine sadece dokunmak ile kalmayacaksınız, o iradeye ipotek koyacaksınız, hatta haciz koyacaksınız. BDP'nin aslında yaptığı şey budur. Demokratik bir anayasa istiyoruz diyeceksiniz ama halkın demokratik hakkını kullanmasına da engel olmaya çalışacaksınız. Bu da izah edilebilir bir çelişki değildir." dedi.

"KURNAZLIK YAPIYOR, SANDIK BAŞINA GİTMEYENLERİ KENDİLERİNDEN SANIYORLAR"

BDP'nin kurnazlık yapmaya çalıştığını anlatan Eker, "Diyarbakır için özellikle diyebilirim. 2007 yılında Cumhurbaşkanlığı'nın görev süresinin kısaltılması ile ilgili, seçim şekli ile ilgili referandum yapıldı. Diyarbakır'da katılım yüzde 50'ler civarında oldu. Şehir merkezinde çok daha düşüktü. Bu zannediyorum birileri geçmişteki referandumdaki bu düşük eğilimden yola çıkıp bunu kendilerine boykot yolu ile ciro etme yoluna gidiyorlar gibi geliyor. Böyle de bir kurnazlık hissediliyor." şeklinde konuştu.