Anayasa değişikliği paketine baro başkanından 'evet' desteği

Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu Başkanı Avukat Ali Haydar Dereli, 12 Eylül'de yapılacak referandumda 'evet' oyu verilmesinin milletin menfaatine olduğu

Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu Başkanı Avukat Ali Haydar Dereli, 12 Eylül'de yapılacak referandumda 'evet' oyu verilmesinin milletin menfaatine olduğunu söyledi.

Baro başkanlığında üye avukatlarla birlikte bir basın toplantısı yapan Dereli, hukuki bir konu olan anayasa değişikliği referandumunun, adeta bir seçim havasına dönüşmesinin halkın maddeler yerine partileri tartışmasına sebep olduğunu söyledi. Dereli, bu nedenle anayasa değişikliği paketinin içeriğinin yeterince incelenemediğini savunarak, anayasa değişiklik paketinin eksiklerine rağmen çok önemli yenilikler getirdiğini, bu nedenle değişikliğe ilişkin referandumda 'evet' denilmesinin milletin yararına olacağı kanaatini taşıdıklarını kaydetti.

"MİTİNG YERİNE UZMAN HUKUKÇULARLA SEMİNERLER YAPILSIN"

Siyasi partilerin seçim mitingleri yerine, konu ile ilgili uzman hukukçuları getirerek, seminerlerle halkı aydınlatmasının daha yerinde olacağı görüşünü bildiren Dereli, milletin oyu ile seçilmiş her meclisin ve iktidarın anayasa değişikliği yapmak yetkisinin olduğunu hatırlattı. Değişen dünyada, meydana gelen gelişmeler karşısında darbe anayasasının değişmesinin normal olduğunu ifade eden Dereli, "Nitekim 1982 Anayasası daha önce 16 kez değişmiştir. Daha fazla bir destekle ve toplumsal mutabakatla çıkması güzel olurdu. Referandum halkın değişikliğe bakışını ortaya koyacaktır. Yapılmak istenen bu değişiklikte, daha önceki değişiklikler gibi kısmi olup, ne yazık ki yeterli değildir. Anayasanın değişmesi ve çağa uyması gereken daha çok maddesi mevcuttur. Yapılmak istenen değişikliği incelerken, halkımızın değişikliği kimin yaptığına değil, yapılmak istenen değişikliğin doğru olup olmadığına bakması gerekir." dedi.

ANAYASA MAHKEMESİ ÜYELERİ TEK DÜZE KİŞİLERDEN OLUŞUYORDU

Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun üye sayılarının değişmesinin kendileri açısından önemli bir değişiklik olduğunun altını çizen Dereli, "Anayasa Mahkemesi daha önce tek düze ve toplum dışındaki kişilerden, toplumdan soyutlanmış kişilerden oluşuyordu. Halkın düşüncelerini yansıtmadığı kanaati hakimdi. Yapılan değişiklikle barolardan temsilciler gidecektir, Sayıştay'dan Anayasa Mahkemesi'ne temsilci gelecektir. Bu temsilcilerin seçimi de daha demokratik, daha modern hukuka uygun hale gelmiştir. Dolayısı ile özellikle barolardan temsilcilerin gelmesi, savunmanın burada temsili açısından çok önemli bir değişikliktir. Bunu önemsiyoruz." diye konuştu.

HSYK'NIN ADI 'ADALET KURULU' OLMALI

HSYK'nın adının 'Adalet Kurulu' olması gerektiğini düşündüklerini de ifade eden Dereli, "Burada da yine bir avukatın, savunmanın temsilcisinin olması çok önemli. Bunun yanında hukuk devletinin öğretim görevlilerinin olması çok önemli. Çünkü HSYK'da adaleti sağlayan savunmanın olmaması bir eksikliktir. Yapılan değişiklikle bu gelmiş olacaktır." görüşünü dile getirdi.

Geçici 15. madde ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Dereli, 12 Eylül darbesini yapanların yargılanmasını engelleyen maddenin günümüz şartlarında anayasada kalmasını bir ayıp olarak niteledi.