Dokufest Film ve Belgesel Festivali başladı

 37 ülkeden 156 filmin gösterileceği festival, 31 Temmuz ila 8 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek.Â...


 37 ülkeden 156 filmin gösterileceği festival, 31 Temmuz ila 8 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek. 

Kosova'nın güney bölgesinde yer alan ve Kosovalı Türkler'in çoğunlukta olduğu Prizren şehrinde gerçekleşen festivale, çok sayıda ülkeden yönetmen katıldı. Balkanlar'da önemli yer edinen festivalin uluslararası festivalleri arasında büyük itibar gördüğü ve bu yılki festivale 1324 fil ve belgeselin başvurduğunu ve bu film ve belgeseller arasından 156 film seyircisiyle buluşacak. Prizren'in tanıtımı açısından da büyük bir öneme sahip olan festival için başta tarihi kale olmak üzere 6 sinemada filmler ve belgeseller seyircisiyle buluşuyor. 

Bu yılki festivalde jüri üyesi arasında yine Türkiye'den bir yönetmen var. Geçtiğimiz yıl aynı festivalde, yönetmenliği Emel Çelebi'nin yaptığı 'Lilit'in Kızkardeşleri' adlı belgeseli ile 'En İyi Balkan Filmi' seçilen filmin yönetmeni Emel Çelebi de bulunuyor.

Bu yıl 9'uncusu gerçekleşecek olan Dokufets Festivalinde ayrıca Doğa Kılcıoğlu'nun 'Kamerayla İzdivaç' adlı belgeseli Balkan Belgesel Yarışması bölümünde Türkiye'yi temsil ediyor. Emel Çelebi, geçen yıl 'En İyi Balkan ödülü' aldığından bu yıl jüri üyesi olarak yer aldığını ve kendisi için bu festivalin bir okul olduğunu söyledi. Buyıl ağırlıklı olarak çevre filmlerine yer verildiğini ifade eden Çelebi, festivale çok sayıda yerli ve yabancı yönetmenin katıldığını söyledi. 

Bu yılki festivalde Türkiye'den belgeselle özel bir bölüm ayrıldı. Documentarist tarafından hazırlanan 6 filmlik seçki Kosovalı sanat severlerin beğenisine sunulacak. Balkanlar'ı mercek altına alarak bölgeden pek çok belgeselciyi konuk eden Documentarist'in, belgesel alanında Balkan ülkeleriyle güç birliği oluşturma girişiminin ilk adımı Kosova'da atılıyor.

Haziran sonunda başarılı bir festivale imza atan Documentarist ekibi, bu hafta Kosova'da düzenlenen Dokufest Festivali'ne Türkiye'den bir dizi belgeselle geldi. Documentarist@DokuFest bölümünde gösterilecek olan ve Documentarist programından seçilen belgesel paketinde Zeynep Özkaya'nın 'Leyla ile Mecnun Gurbette', Emre Karataş ve Deniz Oğuzsoy'un 'Duvar', Zeynep Dadak ve Merve Kayan'ın 'Bu Sahilde', Rodi Yüzbaşı'nın 'Miraz', Cahit Çeçen'in 'Kahpe Devran' ve Özgür Doğan ve Orhan Eskiköy'ün 'İki Dil Bir Bavul' adlı filmleri yer alıyor. Festival kapsamında Documentarist'i tanıtan bir sunum da yapılacak.

Dokumentarist yöneticilerinden Nihat Çelebi'yle gerçekleştirdiğimiz konuşmada, Türkiye'den birçok belgeselcinin bu festivalde belgesellerinin sunulacağını söyledi. 

Bu yıl 9'uncusu gerçekleşecek olan uluslar arası fes  tivale ev sahipliği yapacak olan Prizren'de sinema salonu olmadığından sinema izlenmiyor.

Â