İzmir Fuarı 79. kez kapılarını açtı, CHP'liler açılışı parti programına dönüştürdü

İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) 79. kez kapılarını açtı. İEF'nin açılış töreni CHP'nin parti programına dönüştürüldü. Üzerine hayır yazılı tişört giym

İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) 79. kez kapılarını açtı. İEF'nin açılış töreni CHP'nin parti programına dönüştürüldü. Üzerine hayır yazılı tişört giymiş gruplar, hükümet aleyhine sürekli sloganlar attı.

Bu yılki fuarda 55 ülkeden 249'u yabancı olmak üzere bin 52 firma yer alıyor. 28 ülkeden 7 bakan ve 8 bakan yardımcısı başta olmak üzere 150 civarında üst düzey konuk katıldı. Fuar, 5 Eylül'de sona erecek. 1,5 milyon kişinin ziyaret etmesinin beklendiği fuarın giriş ücreti tam 2, öğrenci 1 TL olarak belirlendi.

İEF'nin temeli, 1. İzmir İktisat Kongresi'nde Atatürk'ün talimatıyla oluşturulan Yerli Malları Sergisi oluşturuyor. İlk iki yıl "9 Eylül Panayırı" adı altında düzenlenen organizasyon 1936 yılında "Arşıulusal İzmir Fuarı" adını aldı. Bu yılki İEF, enerji ana temasıyla kapılarını açtı.

Fuarın açılış kurdelesini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün kesti. Bu yılki İEF'nin açılışı CHP'nin parti programını andırdı. Hükümet aleyhine slogan atan gruplar İEF'nin sahibi konumundaki Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ü protesto etti. Kürsüden biz ev sahibiyiz anonsuna rağmen protestocu grup takındığı tavırda ısrar etmeye devam etti.

Ergün, gazetecilerin soruları üzerine, 28 ülkenin temsilcisinin katıldığı açılış töreninde yapılanların çirkin olduğunu söyledi. Bu yılki açılışın geçen seneden çok farklı olduğunu belirten Ergün, "İzmir'i böyle tanıtmaya kimsenin hakkı yok. Yapılan hoş değil. Fuar açılışı parti mitingine dönüştürüldü." diye konuştu.

Bakan Ergün'e yönelik tavrı, Kılıçdaroğlu da tasvip etmedi. Kılıçdaroğlu, protokolde otururken gazetecilerin soruları üzerine, "Yakışıksız bir durum." dedi.

İEF'nin açılışı, onur konuğu il Gaziantep'in halk danslarıyla başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu açılışta yaptığı konuşmada, Sanayi Bakanı'na gösterilen tepkiyi eleştirdi. Kocaoğlu, şunları söyledi: "Yapılan hareketlerin hiçbirisini ne İzmirli hemşerilerim yapar. Ne de devletimizin bakanı hak etmiştir. Devletimizin bakanıdır. Ona göre saygı göstermek, ev sahipliği yapmak gerekir. Ben yapılan hareketi Sayın Bakan'ımıza yapılmış olarak addetmiyorum. Ev sahibi olarak bu organizasyonu 79 yıldır yapan İBB'ye yapılmış olarak görüyorum. Sayın Bakan'ımızdan birlerce defa ama binlerce defa özür diliyorum. Burası hiçbir partinin, hiçbir zümrenin yeri değildir. Burası ne başka bir partinin ne de CHP'nin miting alanı değildir. Burası onurla taşıdığımız bir etkinliğin açılışıdır."

İzmir Valisi Cahit Kıraç da yaptığı konuşmada, ev sahipliği konusunda İBB Başkanı Kocaoğlu'nun sözlerine katıldığını söyledi. Kıraç, dev organizasyonlarla özdeşleşen İzmir'in Türkiye'nin en gelişmiş kendi olduğunu ifade etti.

Bakan Ergün, konuşmak için kürsüye çıktığında ise herhangi bir protesto ile karşılaşmadı. Kendisinin bulunduğu hiçbir yerde, hiç kimsenin Kılıçdaroğlu'nu üzemeyeceğini anlatan Bakan Ergün, belediye başkanlığı yaptığı dönemde Kılıçdaorğlu'nun kardeşinin meclis üyesi olduğunu, birlikte iyi işlere imza attıklarını söyledi. Ergün, "Kılıçdaroğlu ile 15 yıldır tanışıyoruz. Hiçbir ortamda birbirimizi kırmadık. Burada 28 ülkeden katılımcılar var. Bu katılımcılar İzmir'in ruhunu bilerek buraya geldiler. İzmir'imizi çok iyi tanıtalım. Bu fuarın önemi, İzmir için Türkiye için önemi ön plana çıksın." şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da konuşmasında İEF'nin önemine değindi. "Bu fuar 79 yıldır önemini koruyor." diyen Kılıçdaroğlu, "Her alanda ticaretimizi uluslararası ilişkilerimizi burada düzenleyeceğiz. Gelecek ve güç bizim elimizdedir. Bu gücü geleceğe birlikte taşıyalım." açıklamasında bulundu.

Fuara katılan firmalar arasında, enerji, bilişim, iletişim, otomotiv sanayi, gıda, mobilya gibi sektörlere ait firmaların yoğunluğu dikkat çekiyor. Fuar sebebiyle gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler, İzmir'in ekonomisine özellikle ulaşım, tanıtım, iletişim, medya, konaklama, gıda, tekstil, lojistik hizmet alanlarında önemli katkısı bulunuyor.

ANA TEMA ENERJİ

Fuarın bu yılki ana teması enerji olarak belirlendi. Ana time çerçevesinde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın katkılarıyla 2- 4 Eylül tarihleri arasında 'Uluslararası Enerji Türk Zirvesi' düzenlenecek.

Zirveye Mısır, Hindistan ve Gürcistan'dan konusunda uzman kişiler katılacak. Zirvede enerji sektöründe yaşanan değişimler, yenilenebilir enerji politikaları, şehirlerde enerji tüketimi ve enerji verimliliği ve şehirlerin enerji kaynakları potansiyeli gibi konular ele alınacak. Fuarda oluşturulan Enerji Özel Bölümü'nde ise 25 firma yer alacak.