Irak'taki Amerikan askerlerinin sayısı 50 binin altına düştü

Irak'taki Amerikan askerlerinin sayısı, muharip askerlerin çekilmesinin tamamlanacağı 31 Ağustos'tan önce 50 binin altına düştü. Amerikan ordusundan y

Irak'taki Amerikan askerlerinin sayısı, muharip askerlerin çekilmesinin tamamlanacağı 31 Ağustos'tan önce 50 binin altına düştü. Amerikan ordusundan yapılan açıklamada geçen hafta son muharip tugayın da 7 yıllık işgalin ardından Irak'tan ayrılmasının ardından ülkedeki asker sayısının 50 binin altına düştüğü belirtildi. Geçtiğimiz yıl ABD Başkanı olan Barack Obama, ülkedeki asker sayısının bu ağustos ayına kadar 50 binin altına düşürmeyi hedeflediklerini söylemişti. Irak ve ABD arasındaki anlaşmaya göre bütün Amerikan askerlerinin 2011 sonuna kadar Irak'tan çekilmesi gerekiyor.

ABD ordusundan yapılan açıklamada "Bugün, Başkan Obama'nın direktifiyle ve askerlerin geri çekilmesinin bir parçası olarak, ABD'nin Irak'taki askeri güç seviyesi 50 binin altına düşmüştür." denildi. Geri kalan askerlerin ise 2011 sonuna kadar Irak güçlerine yardım için kalmaya devam edeceği aktarıldı. Bu askerlerin silahlı olacağı; ancak sadece kendini savunma amaçlı olarak ya da terör operasyonlarında silahların kullanılacağı kaydedildi.

Irak'taki Amerikan askerleri 1 Eylül tarihinden itibaren de Irak Özgürlüğü Operasyonu değil, Yeni Şafak Operasyonu adı altında çalışacaklar.

Irak'taki Amerikan askerlerinin sayısı 165 bine kadar ulaşmıştı. Bu sayı geçtiğimiz Ocak ayında 120 bine düşmüştü ve o zamandan beri askerler uçaklarla Irak'tan ayrılıyordu.

Geriye kalan askerler, ABD'nin AAB dediği Danışma ve Yardım Tugayları olarak görev yapacak. Muharip birlikler olmasalar da Iraklılardan talep gelmesi halinde operasyonlara katılabilecekler. Iraklıların iznine bağlı olmaksızın kendilerini savunma amaçlı da silah kullanabilecekler.