Erdoğan: Pakistan'daki felaket için yardım kampanyası başlattık

Kardeş ülke Pakistan'da büyük sel felaketi yaşandığını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 14 milyon insanın felaketten olumsuz etkilendiği Pakist

Kardeş ülke Pakistan'da büyük sel felaketi yaşandığını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 14 milyon insanın felaketten olumsuz etkilendiği Pakistan'a çok sayıda yardım malzemesinin gönderildiğini ve gönderilmeye devam edeceğini söyledi. Devlet olarak yapılan yardımların, milletimizin desteğiyle daha büyük bir dayanışmaya dönüştürmek istediklerini dile getiren Erdoğan, Başbakanlık bünyesinde bir de yardım kampanyası başlattıklarını ifade etti.

İstanbul Grubu Dostluk Derneğinin Sütlüce'deki Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlediği iftara katılan Başbakan Erdoğan, vatandaşlara bir çağrı yapmak istediğini ve kardeş ülke Pakistan'ın bir kaç haftadır sel felaketiyle boğuştuğunu hatırlattı.

Büyük bir afete dönüşen Pakistan'daki sel baskınlarında yaklaşık 1500 kişinin yaşamını yitirdiğini, 2 bin kişinin yaralandığını, yaklaşık 900 bin evin tamamen veya kısmen yıkıldığını kaydeden Erdoğan, 14 milyon insanın felaketten olumsuz etkilendiğini anlattı. Erdoğan şöyle devam etti: ''Felaketin olduğu ilk andan itibaren Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığımız ile Kızılay derhal harekete geçti. Yardım ekipleri bölgeye sevk edildi. İlk etapta felaket bölgesine 140 ton yardım malzemesi ulaştırıldı. Yaklaşık 10 milyon dolar nakit olarak acilen gönderdik. Ayrıca Kızılay 18 Ağustos'ta 105 tonluk bir yardım daha gönderecek. 2 sahra hastanesini acilen Pakistan'a gönderiyoruz. 19 Ağustos'ta ise selzedelerin orta dönem barınma ihtiyaçlarının karşılanmasına destek olmak için 2 bin 500 adet prefabrik konut yola çıkacak. Sel felaketi, etkisi azalsa da maalesef halen devam etmektedir. Ve mağdur olan insanların dramı giderek daha büyük soruna dönüşmektedir. Salgın hastalıklar, açlık, susuzluk, evsizlik ciddi bir insanlık dramı yaşanmasına sebep oluyor. Bu yüzden devlet olarak yaptığımız yardımların milletimizin desteğiyle daha büyük bir dayanışmaya dönüştürmek istiyoruz. Sizlere Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı olarak bir yardım kampanyası başlattığımızı duyurmak istiyoruz" sözlerini kullandı.

MARMARA DEPREMİ

Başbakan Erdoğan, Sakarya, Kocaeli, Yalova, Düzce ve İstanbul'un 17 Ağustos depreminin yıkıcı etkisini yaşadığının altını çizdi. 1999 depreminin ardından 11 yıl geçtiğini anlatan Erdoğan, "Ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara Allah'tan şifa ve geride bıraktıkları ailelerine sabırlar diliyoruz. Fakat o çöken yerler, o unutulmaz felaket manzarasına rağmen milletçe umudumuzu hiç kaybetmedik, çaresizliğe de asla teslim olmadık. 'Daha iyisini yaparız' dedik ve el birliğiyle umudu ve heyecanı yeniden çoğalttık. Önceki gün Sakarya'daydım. Orada Sakarya halkıyla bütünleştik. Yarın inşallah Kocaeli'deyim. Kocaeli'nin de inşallah nasıl yeniden inşa edildiğini, o deprem bölgelerinin nasıl yeni bir şehir anlayışıyla ayağa kalktığını görürüz. Bir ay kadar önce Yalova'da temaslarım oldu. Orada da aynı şekilde..." diye konuştu.

İstanbul'un ve bu üç ilin yapılan yatırımlarla farklı bir çehreye kavuştuğunu ifade eden Erdoğan, "Tabi insanımızla ilgili sıkıntılarımız yok mu, var. Nedense insanımız 'yarın deprem olacak, bu ev yıkılacak' dense 'gel sana yeni bir ev yapalım, oraya taşın' dediğimiz zaman, 'hayır, ben oraya taşınmam' noktasında, böyle bir yapısı var. Bunu tabii aşamıyoruz. Bu da insanımızın yapısında ne yazık ki var. Biz de diyoruz ki 'bunu aşalım'. Aslında umutsuzluk bizim kitabımızda asla kendisine yer bulamaz. Biz bahanelerin arkasına sığınan bir millet değiliz. Biz mazeretlerle avunan bir millet hiç değiliz. Bizim anlayışımızda hiç bir mazeret başarının yerini tutmaz, tutamaz'' şeklinde konuştu.