Bakan Ergin: Anayasa Mahkemesi, yetki gasbı yaptı, referandum önemini koruyor

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kısmi değişiklik kararının Parlamentonun yetkisine müdahale mahiyetinde olduğunu söyledi.

  Adalet Bakanı Sadullah Ergin , Anayasa Mahkemesi ' nin verdiği kısmi değişiklik kararının Parlamentonun yetkisine müdahale mahiyetinde olduğunu söyledi . Paketin bu hamiyle de Anayasa ' da reform niteliğinde değişiklik içerdiğine dikkat çeken Bakan Ergin , referandumun önemini koruduğunu kaydetti .

Bakan Ergin , Anayasa Mahkemesi ' nin verdiği kararın ardından TBMM ' de gazetecilere değerlendirmelerde bulundu . Ergin , kararın Anayasa ' nın 148 . maddesine aykırı olduğuna işaret etti . Anayasa Mahkemesi ' nin henüz yasalaşma süreci tamamlanmamış bir pakete müdahale ettiğine dikkat çeken Ergin , " Bu karar her şeyden önce Anayasa ' nın 148 . maddesine aykırıdır . Bir tanesi parlamentodan çıkan karar henüz yasalaşma sürecini tamamlamış değil . Ancak referandumda kabul oyları çıktığı takdirde bu paket yasalaşmış olacaktı . Ondan sonra Anayasa Mahkemesi ' nde bir denetim söz konusu olacaktı . Ancak Anayasa Mahkemesi bunu değerlendirme kararı aldı . Arasında da sadece şekil denetimi yapabilecekken esas denetimi yapmış durumda . Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi bizzat Anayasanın 148 . maddesini ihlal etmiştir . " ifadelerini kulandı .

Bakan Ergin , " Ancak bu akşam itibariyle Anayasa mahkemesindeki serüven bitmiştir . Bundan sonra Anayasa Mahkemesi ' nden geçtiği şekli ile bu metin referanduma gitmektedir . Referandumda milletimizin vereceği karara hepimiz saygı göstermek durumundayız . Bundan sonra çıkacak kararın ülkemize milletimize hayırlı olmasını diliyorum . "

Adalet Bakanı paketin bu haliyle bile Anayasada çok önemli reformlar içerdiğini söyledi . Bakan Ergin , " Bu açıdan 12 Eylül günü yapılacak referandum açısından bütün vatandaşlarımızı sandığa davet ediyorum . Ve umut ediyorum ki vatandaşlarımız sandıkta bu pakete evet oyu kullanacaktır . Bu benim temennim . " dedi .

" Ruhu bozulmadı mı? " sorusu üzerine Ergin , " Tabi yapılan değişiklikler esas itibari ile parlamentonun yetkisine müdahale mahiyetindedir . Yasama yetkisi açıkça parlamentoya ait bir yetkidir . Yapılan değişiklikle pakette öngörülen model çoğulcu bir modeldi . Ama şimdi çoğunlukçu bir anlayış taşıyacaktır . Buna rağmen bu paket mevcut anayasamızda vatandaşlarımıza önemli haklar sağlamaktır . Önemli düzenlemeler getiriyor . Ve referandum önemini koruyacaktır . Bunun altını çizmek istiyorum . " diye konuştu .

Bakan Ergin , " Bazı fıkraların çıkartılması nedeniyle maddelerin paketten düşeceği " iddialarının hatırlatılması üzerine ise " Ben bunu tartışmam bile . " dedi .