Bakan Şimşek: Türkiye büyük bir değişim ve dönüşümden geçiyor

Maliye Bakanı Şimşek, "Türkiye son dönemde büyük bir değişim ve dönüşümden geçiyor, benzer bir değişim ve...


Maliye Bakanı Şimşek, "Türkiye son dönemde büyük bir değişim ve dönüşümden geçiyor, benzer bir değişim ve dönüşümü burada da görmeyi, bölgenin istikrarı, refahı ve iki ülkenin geleceği açısından çok yararlı buluyorum" dedi.
         Halep'teki temaslarını tamamladıktan sonra, Suriye'nin başkenti Şam'a geçen Bakan Şimşek, Suriye Maliye Bakanı Muhammed El Hüseyin, Türkiye Suriye İlişkilerinden Sorumlu Suriye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Asistanı Hasan Türkmani ve Ulaştırma Bakanı Yarob Bedr ile görüştü.
         Bakan Şimşek, Suriye Maliye Bakanı Hüseyin'i, başarılı çalışmalarından dolayı tebrik etti.
         Suriye'deki gelişmeleri takdirle karşıladığını belirten Şimşek, son yıllarda çok önemli reformların uygulandığını ve sonuçlarının çok güçlü ekonomik performans olarak çıktığını görmekten mutluluk duyduklarını söyledi.
         Şimşek, şöyle konuştu:
         "Türkiye son dönemde büyük bir değişim ve dönüşümden geçiyor. Benzer bir değişim ve dönüşümü burada da görmeyi, bölgenin istikrarı, refahı ve iki kardeş komşu ülkenin geleceği açısından çok yararlı buluyorum. Ortak noktalarımız o kadar güçlü ki, iki ülke olarak biz et ve tırnak gibiyiz. Bu nedenle Suriye'nin istikrarı, refahı Suriye'deki başarı bizi gururlandırır ve bizim için önemlidir."

GÜMRÜKLERİN MODERNİZASYONU
         Suriye Maliye Bakanı Muhammed El Hüseyin'in, iki bakanlık arasında vergi ve bütçe konusunda deneyimlerin paylaşılması, bankacılık ve sigortacılık alanında işbirliği önerileri üzerine Bakan Şimşek, vergi konusunda bir Türk heyetinin Suriye'ye gelmesini veya Suriyeli bir heyeti Türkiye'de ağırlamayı çok önemsediğini belirterek, "Ağustos veya Eylül ayı içinde bunu mutlaka yapalım" dedi.
         Türkiye'de gelir idaresinin son yıllarda çok geliştiğini, mükelleflerin yüzde 99,5'inin beyannamesini internet üzerinden gönderdiğini vurgulayan Şimşek, "Bütçe konusunda da deneyimimizi paylaşmak isteriz" dedi.
         Türkiye ve Suriye arasında vizelerin kaldırıldığını anımsatan Şimşek, şunları söyledi:
         "Gümrüklerde fiziki altyapının artan talebi karşılayacak şekilde modernize edilmesi lazım. Ben gümrüklerden sorumlu değilim ama gümrükler önemli bir konu. Gerek aramızdaki serbest ticaret anlaşmasının ruhuna uygun olarak uygulamada kolaylıklar sağlamak gerekse vatandaşların rahat şekilde geçişini sağlayacak bir sistem üzerinde çalışmalıyız. Bu konuda bir taslak anlaşma metnini göndermiştik. Ne kadar hızlı şekilde onaylanırsa Türk tarafında da çok hızlı şekilde modernizasyon çalışmaları yapılır, tamamlanır."
         Şimşek, Ziraat Bankası, Akbank ve Kuveyt Türk yetkililerinin ziyaretinde kendisine eşlik ettiğini bildirdi.
         Suriye Maliye Bakanı Muhammed El Hüseyin de, Türkiye'deki ekonomik durumu yakından izlediğini ve bundan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, "Türkiye'de çok güçlü bir ekonomi mevcut. Diğer ülkelerin ekonomisinde bazı sıkıntılar yaşanıyor ama Türkiye'de böyle bir şey gözükmüyor. Suriye'de benzer şekilde istikrarlı bir ekonomi yürüyor" dedi.
         Suriye'de Ziraat Bankası ile ortaklaşa bir banka kurmaya önem verdiklerini ifade eden Hüseyin, "Ben geçenlerde Türkiye'de Ziraat Bankası yetkilileri ile görüşmüştüm. Burada Suriye ve Türkiye arasında bir bankanın kurulması yönünde çalışmalarımız bulunuyor. Bu yönde yoğun bir çaba gösteriyoruz.  İnşallah bu olumlu şekilde sonuçlanır" diye konuştu.

"MUAZZAM BİR TRAFİK YOĞUNLUĞU"
Bakan Şimşek, Türkiye Suriye İlişkilerinden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Asistanı Hasan Türkmani ile de basına kapalı bir görüşme yaptı.  Şimşek, görüşmenin sonunda Türkmani'ye "Kütahya porseleni bir vazo" ile "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Kitabı"nı, Türkmani de Bakan Şimşek'e telkari işlemeli gümüş at arabası hediye etti.
         Ulaştırma Bakanı Yarob Bedr'i de makamında ziyaret eden Mehmet Şimşek, Serbest Ticaret Anlaşması ve vizelerin kaldırılmasıyla birlikte bölge ülkelerinin Suriye ve Türkiye üzerinden muazzam bir trafik yoğunluğu olduğunu belirtti.
         Türkiye'nin son yıllarda ulaşımda büyük bir ilerleme sağladığını ifade eden Şimşek, iki ülke arasındaki sıcak siyasi atmosferi daha fazla ticaret, daha fazla yatırım ve iki ülkenin refahını artırmada kullanmak gerektiğini vurguladı.
         Şimşek, "Bir ülkenin altyapısı iyi, insanına, araştırma ve geliştirmeye yatırım yapıyorsa, o ülkenin geleceği parlaktır. Bu yüzden hem sayın Binali beyin hem de bakan beyin çalışmalarını takdirle izliyorum" dedi.
         Suriye Ulaştırma Bakanı Yarob Bedr de, Türkiye'de Ulaştırma Bakanlığı ile çok iyi ilişkileri olduğunu söyledi.
         İki ülke arasında demiryolu seferlerinin başlatılarak önemli bir adım atıldığını belirten Bedr, Halep ve Gaziantep arasında demiryolu hattının yeniden çalıştırıldığını, bunun modernize edilmesi gerektiğini belirterek, Halep-Mersin arasındaki demiryolu seferlerinin artırılmasını temenni etti.
         Ziyaretin sonunda Bakan Şimşek, Bedr'e "İstanbul 2010 Kültür Başkenti" kitabı, Bakan Bedr de Şimşek'e Emevi Camisi'nde Emevilerin hazinesinin bulunduğu odanın bir resmini hediye etti.

Milliyet