Yalnızca domatesi tehdit etmiyor

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, domateste görülen Tuta Absoluta zararlısının domatesin yanı sıra patates, biber ve patlıcana da zarar verdiğini bildirdi.

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, domateste görülen Tuta Absoluta zararlısının domatesin yanı sıra patates, biber ve patlıcana da zarar verdiğini bildirdi.

ANTALYA- Vahap Tuncer, yaptığı yazılı açıklamada, hastalık ve zararlılar ile mücadelede karantina tedbirlerinin önemine dikkati çekerek, hastalık ve zararlıların bölgelerarası taşınmasını engellemek amacıyla alınan tedbirlerin de iç karantina olarak adlandırıldığını belirtti. Tuncer, Türkiye’de iç karantina konusunda önlemlerin yetersiz olduğunu savunarak, bu etmenlerin yurda girişinin engellenemediği gibi, aynı etmenler nedeniyle dış satımlarda da birçok engelle karşılaşıldığını kaydetti.

Tuta Absoluta adlı domates zararlısının anavatanının Güney Amerika olduğunu ve 2006 yılında İspanya’da, 2009 yılında ise Türkiye’de ortaya çıktığını hatırlatan Tuncer, 2009 yılında Ege bölgesinde tespit edilen zararlının iç karantina önlemlerinin yetersizliği nedeniyle Antalya’ya da ulaştığını savundu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın zararlıyı sadece izlemekle yetindiğini öne süren Tuncer, "Solanacea" ailesinde zarar yapan Tuta Absoluta zararlısının domatesin yanı sıra patates, biber, patlıcanda da zararlı olduğunu bildirdi.

Domates yetiştiriciliğinin ana zararlısının domates güvesinin bitkileri kök hariç tüm kısımlarında ve döneminde zarar verdiğini, zararlının yüzde 35’den başlayan oranlarda ürün kaybına yol açtığını aktaran Tuncer, şunları kaydetti:

"Zararlıya karşı dünyada hangi tedbirlerin alındığı belliyken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı hazırlıksız yakalanmış, konu ile ilgili tedbirlerin alınmasında geç kalınmıştır. Gelinen noktada üreticinin teknik ve maddi destek almadan zararlı ile başa çıkması mümkün değildir. Giderek artan üretim maliyetleri üreticinin ek tedbirler almasını imkansız kılmaktadır. Bugün
Antalya’nın sorunu olan Tuta Absoluta gerekli önlemler alınmazsa tüm Türkiye’nin sorunu haline gelecektir."

Tuncer, Türkiye’nin sebze üretiminin yüzde 17’sini, örtü altı üretiminin yüzde 68’ini ve dış satımın yüzde 50’sini domatesin teşkil ettiğini vurgulayarak, ihracat yapılan ülkelerin Haziran ayı başından itibaren zararlı nedeniyle Türkiye’den domates alımını durdurduğunu ve gerekli tedbirlerin alınmaması halinde domates ihracatının bitme noktasına gelebileceğini ifade etti.

Açıklamasında Tuta Absoluta zararlısı ile mücadele kapsamında bazı önerilerini de aktaran Tuncer, mücadelenin bakanlık gündemine alınması gerektiğini ve bu kapsamda zararlının temiz bölgelere yayılmasını önleyecek tedbirlerin devreye sokulmasını istedi. Zararlının temiz bölgelere taşınmasının engellenmesinde en etkin yolun zararlının bulunduğu meyvelerin üretim yerine imha edilmesi olduğunu ifade eden Tuncer, zararlıyla mücadelenin pahalı olduğunu, üreticilerin bu anlamda mücadele araçlarının satın alınması ve bulaşık ürünlerin imhası aşamasında desteklenmesi gerektiğini belirti.

Önlemlerin bir ay gibi kısa bir sürede tamamlanıp yürürlüğe konulması gerektiğinin altını çizen Tuncer, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca gerekli planlamalar yapılıp destek programı bir ay içerisinde devreye sokulmazsa Ağustos ayından itibaren başlayacak seracılık üretimiyle zararlı popülasyonu katlanarak artacak ve Türkiye’nin domates üretimi ve dış satımının yanı sıra patates üretimi de ciddi anlamda sıkıntıya girecektir. Karantina önlemlerini zamanında alamayan ve Tuta Absoluta’nın Türkiye’ye girişini engelleyemeyen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nı bundan sonraki süreçte daha duyarlı ve sorumlu davranmaya, ilgili meslek odalarından gelen öneriler doğrultusunda alınması gereken tedbirleri biran önce yürürlüğe koymaya çağırıyoruz."(aa)

Radikal