Sim karta çip-anten taktı; cep telefonu kredi ve personel kartı gibi kullanılacak

Sim kartın üzerine çip ve anten yerleştiren GSM operatörü Avea, cep telefonlarını banka ve kredi kartı, personel, kimlik kartı gibi kullanılabilecek hale getirdi. Avea Genel ...



Sim kartın üzerine çip ve anten yerleştiren GSM operatörü Avea, cep telefonlarını banka ve kredi kartı, personel, kimlik kartı gibi kullanılabilecek hale getirdi. Avea Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kaplan, yeni teknoloji için ilk işbirliğini Garanti Bankası ile yapacaklarını, diğer şirketlerle de çalışacaklarını söyledi.

Cep telefonu (GSM) operatörü Avea, dünyada bir ilki gerçekleştirdi. Cep telefonlarında kullanılan hatların üzerine çip ve anten yerleştiren şirket, hattın takıldığı telefonu çok amaçlı kart haline getirecek. Avea Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kaplan, uygulamayla telefonların banka ve kredi kartı, işyerleri ile üniversitelerde personel ve kimlik kartı yerine kullanılabileceğini söyledi.
Cep telefonunda 3G uygulaması 1. yılını doldururken GSM şirketleri özellikle katma değerli hizmetler sunmaya devam ediyor. Avea, Yakın Alan Haberleşmesi (NFC- Near Field Communication) teknolojisi adı verilen sistemle cep telefonlarını, ses ve data hizmeti veren cihazdan öte, banka, kredi kartı, şirket ve kurumlarda personel geçiş kartı gibi kullanılabilecek hale getiriyor. Daha önce başka bir operatörün tanıttığı, ancak kullanılabilen telefon sayısı 2 tane olunca rağbet görmeyen NFC teknolojisi, hatların üzerinde bulunan boşluklara (odacıklara) çipler yerleştirilerek, onların paypass-temassız ödemelerde ve geçişlerde kullanılmasını sağlıyor. Ancak bu sistemin en büyük dezavantajı, söz konusu uygulama için hatların üzerine konduğu ve temassız olmasını sağlayan özel antenli telefonlarda kullanılmasıydı. Sistemin de uygulanabileceği sadece Samsung ve Nokia'nın ürettiği 2 telefon modeli vardı. Avea, geliştirdiği hatlara takılıp çıkarılabilir plastik anten sayesinde, söz konusu uygulamaların tüm telefonlarda kullanılmasını mümkün hale getirdi. Avea Açık Hava Yaz Konserleri kapsamında İzmir'in Çeşme ilçesinde düzenlenen toplantıda konuşan Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kaplan, cep telefonunu temassız kredi kartı olarak kullanma uygulamasını hayata geçirdikleri bilgisini verdi. Kaplan, "Bu hizmeti ilk önce Garanti Bankası'yla çıkaracağız. Daha sonra diğer şirketlerle de işbirliklerimiz olacak." dedi.
Sektörle ilgili bilgiler de veren Kaplan, operatörlerin, 3G mobil internet kullanımını yaygınlaştırmak için mobil cihaz kampanyalarına odaklandığını söyledi. iPad'i ilk getiren GSM operatörü olarak, mobil internet cihazlarına yönelik kampanyalarının devam edeceğini duyuran Kaplan, "3G'de iddialıyız. Bununla ilgili pek çok servis geliştirdik. Avea abonelerinin yüzde 70'lik kısmı 3G şebekesinden veri erişimi sağlar duruma geldi." dedi. Türkiye'deki abonelerin sadece yüzde 14'ünün 3G hizmetlerinden yararlandığını, Avrupa'da bu oranın yüzde 30 civarında olduğunu dile getiren Kaplan, şunları aktardı: "11,5 milyon abonemiz var. Avea abonelerinin yüzde 12'si 3G abonesi. 3G abonesi olanlara ücretsiz olarak verilen data paketleri var. Bunlarla teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Datanın toplam gelirlerdeki payı yüzde 3'lerde. 2014'te yüzde 5'e ulaşması öngörülüyor. Mobil genişbant deneyimini kullanan 2 milyon kişiye ulaşacağız. Operatörler cihaz kampanyalarını buradan kâr sağlamak için değil, müşteri sadakati ve data kullanımını artırmak için yapıyor. 2014'te 3G'li cihazların toplam cihaz satışı içinde payının yüzde 70'i geçmesi bekleniyor."
Avea, bütün cep markalarını satacak
Avea satıştan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Yılmaz da, 2 ay önce Mobiltel ile distribütörlük çalışmasına başladıklarını, böylece Türkiye'de satılan bütün cep telefonu markalarının, Avea ile işbirliği içine girmesini sağladıklarını kaydetti. Cep telefonlarında kullanılan işletim sistemi Android'in çok ciddi bir fırsat olduğunu gördüklerini aktaran Yılmaz, Android Market'in Türkiye'de açık olması için çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre, Türkiye'de bir yılda 12 milyon cihaz satılıyor. 14 milyon cihaz ithal ediliyor. 60 milyon aktif mobil cihaz var. GSM şirketlerini cihazsız düşünmenin mümkün olmadığını vurgulayan Ali Yılmaz, "Cihazla birlikle servis de veriyoruz. Mobil cihaz satışını artırdıkça, bayilerimizle de daha dengeli bir yapıyı kurmuş olacağız." dedi. 3G veri trafiğinin dönemsel olarak artış göstermesinin dikkat çekici olduğuna vurgu yapan Yılmaz, "Sömestr tatilinde 3G veri trafiğinde yüzde 40'lık bir artış oldu. Tatile çıkan öğrencinin veri kullanımı artıyor ancak bu rakam tatil sonrasında azalmıyor." dedi.

Zaman