CHP'nin Swoboda'yı şikâyet mektubuna AP Sosyalistlerinden tepki

CHP, kendilerine referandumu destekleme çağrısında bulunan AP Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda'dan şikâyetçi oldu.CHP Brüksel Temsilcisi Kader Sevinç'in, AP S...



CHP, kendilerine referandumu destekleme çağrısında bulunan AP Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda'dan şikâyetçi oldu.
CHP Brüksel Temsilcisi Kader Sevinç'in, AP Sosyal Grup Başkan Yardımcısı Adrian Severin'e gönderdiği şikâyet mektubunda sert ifadelere yer verildi. 'Anayasa paketinin muhafazakâr sağ kanat partisi olan AK Parti'nin artan şekilde otoriter ve Avrupalı olmayan yönetiminde hazırlandığı' ileri sürüldü. Mektup, AP Sosyalist Grubu'nun tepkisini çekti. Mektupta 'kaba ve mesnetsiz ifadelere' yer verildiğine dikkat çekildi. Ayrıca skandal mektubun CHP lideri Kemal Kılıçdar-oğlu'nun bilgisi dahilinde yazılıp yazılmadığının araştırıldığı belirtildi.
AP Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda iki hafta önce yaptığı açıklamada anayasa değişikliğine destek vererek, "CHP'ye ve yeni liderine bizim tavsiyemiz bu paketin arkasında durması ve desteklemesi. Çünkü sosyal demokrat değerler de getiriyor bu değişiklik. Eğer CHP sosyal demokrat bir parti olmak istiyorsa bu reformları desteklemelidir." ifadelerini kullanmıştı. CHP, bu çağrıya sert tepki gösterdi. CHP Brüksel Temsilcisi Kader Sevinç'in AP Sosyal Grubu'na gönderdiği şikayet mektubunda, Swoboda'nın açıklamaları, 'Türkiye'deki demokratik güçlerin gerçek mücadelesine açıkça saldırı' olarak nitelendirildi. Anayasa değişikliğinde temel özgürlükleri güçlendiren bazı maddeler bulunduğu kabul edilen mektupta, Anayasa Mahkemesi ile HSYK'nın yapısının düzenlenmesine ilişkin iki maddenin ise 'sosyal demokrat bakışla kabul edilemez' olduğu savunuldu. Mektupta, "Bu maddeler yürütmenin yargı üzerindeki mevcut otoriter tahakkümünü güçlendirecek ve cumhurbaşkanının gücünü artıracaktır." denildi.
Mektup, AP Sosyalistlerini ise kızdırdı. 'İçindeki kaba ve mesnetsiz ifadeler' nedeniyle mektubun, AP Sosyalist Grubu'nun büyük tepkisini çektiği bildirildi. 'Skandal mektubun' CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun bilgisi dahilinde yazılıp yazılmadığının araştırıldığı belirtildi. CHP'de bazı çevrelerin, yeni değişen üst yönetimi zor durumda bırakacak hamlelere girişmesinden endişe ettikleri dile getirildi. Bunun üzerine açıklama yapan Sevinç, tepkilerini dile getirmenin en meşru hakları olduğunu ifade ederek, "Yazılı ve sözlü tepkilerimiz, şahıslara yönelik değil her zaman siyasi tutumlara, ilkelere ve analizlere yönelik olmuştur." şeklinde konuştu. BRÜKSEL AA

Zaman