BDP Milletvekili Ayna: Kürt sorununun çözümü için BDP ve Öcalan muhatap alınmalı

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Mardin Milletvekili Emine Ayna, Kürt sorunun çözümü için PKK ve İmralı'yı adres gösterdi. Emine ayna öldürülen teröri

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Mardin Milletvekili Emine Ayna, Kürt sorunun çözümü için PKK ve İmralı'yı adres gösterdi. Emine ayna öldürülen teröristlere gerilla derken bugün şehit edilen askerlere konuşmasında yer vermedi.

BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna, partisi tarafından Konya'da düzenlenen 'referandumu boykot ediyoruz' programına katıldı. Konuşmasının büyük çoğunluğunu başbakana hakarete ayıran Emine Ayna, öldürülen PKK militanlarını gerilla olarak tanımladı. Ayna, öldürülen teröristlerin ailelerinin ölenlerle gurur duyduklarını iddia etti. Başbakanı yalancılıkla suçlayan Ayna, Kandil Dağı'ndan gelen militanların tutuklanmasının sorumlusu olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı gösterdi.

Ayna, Kürtlere Atatürk ve İsmet İnönü döneminde özerklik ve muhtariyet sözü verildiğini ileri sürdü. BDP'li Milletvekili 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması'na değinerek, "İsmet İnönü Lozan'a giderken yanında iki Kürdistan milletvekili de vardı. Mustafa Kemal Atatürk Lozan' giderken Kürt halkına Muhtariyet yani özerklik vereceğini söylemişti. Büyük Millet Meclisi'nde yaptığı konuşmalarda Cumhuriyet'i Kürt ve Türk halkının birlikte kurduğunu defalarca söylemişti. Lozan'a giden milletvekilleri hem il hem de Kürdistan milletvekiliydi. Yani dili, kimliği tanınmış sayılmaktaydı. Ama 1924 Anayasası'nda ne bir Kürt halkı kelimesi ne de özerklik geçiyor. Biz bu yüzden referandumu boykot ediyoruz" dedi.

"Sandığa giden Kürdün demokratik bir talebi yok demektir"

Kürtlerin 12 Eylül günü sandığa gitmeyeceğini de iddia eden Ayna, "Biz Anayasaya Hayır demiyoruz. Biz referandumu boykot ediyoruz. O gün kimse sandığa gitmeyecek. Kimliğiyle var olmak isteyen hiçbir Kürt o gün sandığa gitmemelidir. Eğer 12 Eylül günü bir Kürt sandığa gidip Evet oyu atarsa Kürt kimliği, dili ve haklarıyla ilgili bir hakkı yoktur demektir. Eğer kendine demokrat olarak gören bir kişi, o gün sandığa gidip Evet oyu verirse o demokrat birisi değildir." dedi.

PKK'lılara gerilla dedi, çözüm adresi olarak İmralı'yı gösterdi

Millet olarak çok acı günler yaşadıklarını ve peş peşe cenazelerin geldiğini ifade eden Milletvekili Ayna, "Gerilla cenazeleri bir yandan, asker cenazeleri bir yandan geliyor. Ailelerin içi kan ağlıyor. Geçenlerde Şırnak'ta 7 cenaze vardı. 6'sı ailelerine verilmedi. Taziye çadırlarını ziyaret ettik. Bütün ailelerin ilk dediği bu savaş bitsin, artık acılar yaşanmasındı. Gerilla aileleri 'çocuklarımızla gurur duyuyoruz' diyordu. Gelen cenazelerin birçoğunda işkence izleri gördük. Bunları Başbakan ve Genel Kurmay Başkanı'na gönderdik ama Başbakan bize "Bir de onların avukatlığını mı yapacağız" dedi. Biz iyi niyetimizi her zaman koruduk. Bu sorunun PKK ve sayın Öcalan göz ardı edilerek halledilemeyeceğini söyledik. Ama kimse dinlemedi. Bugün özel birlikler kurulmak isteniyor. Eskiden bu tür işleri derin devlet gayrimeşru olarak yapardı. Ama şimdi Başbakan bunu meşru hale getirmek için uğraşıyor." ifadelerini kullandı.

Öte yandan geceye katılanlar sahneye çıkan sanatçıların söylediği Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti. BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna'nın konuşmasının ardından konserler geç saatlere kadar sürdü.