Altınbaş, krize rağmen 8. gemiyi suya indirdi

Altınbaş Holding iştiraklerinden Galata Denizcilik'in Tuzla Gisan Tersanesi'nde 45 milyon dolar yatırımla inşa ettirdiği 'Ruby-T(YAKUT)'' isimli 8. gemisi suya indirildi. ...



Altınbaş Holding iştiraklerinden Galata Denizcilik'in Tuzla Gisan Tersanesi'nde 45 milyon dolar yatırımla inşa ettirdiği "Ruby-T(YAKUT)'' isimli 8. gemisi suya indirildi.

Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, tankerin proje ve imalat çalışmalarının, kriz ortamının tüm olumsuzluklarına rağmen öngörülen süre içinde tamamlandığını söyledi. Altınbaş, tankerin, holdingin kimyasal ve petrol taşımacılığı konusunda uzmanlaşmış bir diğer iştiraki Transal Denizcilik tarafından işletileceğini belirtti. Altınbaş, dünyayı sarsan ekonomik krize rağmen Türk denizcilik sektörünün gelişimine olan inançlarından dolayı aralıksız yatırıma devam ettiklerini belirterek, RUBY-T'nin filolarına katılmasıyla Transal Denizcilik'in işlettiği taşıma kapasitesinin 100 bin DWT'a ulaştığını dile getirdi.
Şirket, bünyesinde barındırdığı 35 markasıyla 3 kıtada gerçekleştirdiği uluslararası yatırımlarla aktif büyüklüğü 4 milyar doları aşan ve 3 bin 500 çalışanı bulunan Türkiye'nin en hızlı büyüyen grupları arasında yerini alıyor. İmam Altınbaş, gemi inşa sektörünün gündemindeki bazı konuları hakkında da düşüncelerini dile getirerek, şunları kaydetti: "Türkiye, bin 500'den fazla gemilik filosuyla dünya deniz taşımacılığında söz sahibi ülkeler arasındadır. Kimyasal madde taşımacılığında ise 5 bin-20 bin DWT aralığında, dünyanın en büyük tanker filosunun, Türk armatörlere ait olduğunu da özellikle vurgulamak istiyorum. Bu konuda karşımızda duran en büyük zorluk, yükselen kalite ve güvenlik standartlarının baskısı ile maliyetlerin sürekli artmasına karşın, özellikle, ekonomik kriz dönemlerinde daralan ticaret hacmi, yük bulma sıkıntısı ve düşen navlun fiyatlarıdır. Ülkemiz denizcilik sektörünün büyümesinde, gemi inşa sektörümüzün kuşkusuz önemli bir rolü vardır. Sektörümüzün bu alanda son on yılda gösterdiği büyüme, hayranlık uyandırıcı düzeydedir." Ulaştırma Bakanlığı'mızın verilerine göre sektörümüzde halen faaliyet gösteren tersane sayısı 70 civarındadır. Yapımı devam edenler ve proje aşamasında olanlarla birlikte, bu sayının önümüzdeki üç yıl içinde 130'a ulaşması hedeflenmektedir.
SEKTÖR UÇURUMA doğru GİDİYOR
Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan da gemi inşa sektörünün çöktüğünü belirterek, ihracat rakamlarının iyi gelmesinin iyi günlerin siparişleri sayesinde olduğunu, bu sayıların kimseyi yanıltmaması gerektiğini belirtti. Kalkavan, ekonomideki gelişmelere rağmen sektördeki olumsuz duruma değinerek, 2012'de gelecek olan gemi sipariş sayısının bir elin parmakları kadar olacağını söyledi. Kalkavan, "Şu anda sektör uçuruma doğru gidiyor.'' dedi. Deniz taşımacılarının piyasanın gidişini herkesten önce gördüğünü vurgulayan Kalkavan, dünyada korkunun bittiğini, tüketici bazlı hareketin başladığını belirtti. "İkinci dip palavra, çok ciddi uzun bir büyüme geliyor.'' diye konuşan Kalkavan, bu dönemde sektörün teşvik edilmesi ve rakip ülkelerle aynı rekabet koşullarına getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Zaman