Muhtarlar çiftçilere anız yakmanın zararlarını anlatacak
Ankara'nın Şereflikoçhisar İlçe Tarım Müdürlüğü, köy muhtarlarına anız yakmanın zararlarını anlatan bir seminer verdi. Seminerde bilgilendirilen muhta
Şereflikoçhisar İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Hacı Tevfik Emre tarafından verilen anız yakmanın zararları adlı seminere köy muhtarları katıldı. Çiftçilerin anız yakmanın zararlarından çok yararlarını bildikleri için anız yaktıklarını söyleyen Emre, yararlarından çok zararı olan bu uygulama hakkında çiftçilerin bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti. Bunun için köy muhtarlarına böyle bir seminerin tertip edildiğini ve bu seminerde elde edilen verilerin çiftçilerle paylaşılması gerektiğine değinen Emre çiftçiler tarafından bilinen anız yakmanın faydalarını sıraladı.
Emre, "Çiftçilerimiz anız yakmanın en başta gelen nedenlerinden biri, anızlı tarlalarda ekinin güç olduğu yönünde. Ayrıca anızın toprağın arasında kalan tohumun gözeneklerinin kapattığı ve tarlayı zararlı otlardan temizlediğini söylüyorlar. Anız yakmanın en önemli nedenlerinden biride çiftçilerimiz yakılan anızın toprağa karışarak gübre vazifesi gördüğü yönündeki bahaneleri göstermeleridir." dedi. Anız yakmanın yararlarından çok zararlarının olduğunu ifade eden Emre, bunun çiftçiler tarafından iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.
Anız yakmanın en önemli zararının organik maddeyi yok etmesi olduğunu ve bu nedenle toprağın biyolojik yapısının bozulduğunu söyleyerek çiftçileri uyaran Emre, "Anız yakılan tarlalarda toprak kaybı olur. Topraktaki mikro organizmaların sayısı azalır. Ayrıca anız yakma ile çevredeki ağaç, çalı ve diğer toprak üstü canlılar hasar görür. Hava kirlenir. Anız atıkları ile beslenen canlılar ölür. Verim düşer." şeklinde konuştu. Anız yakmanın suç olduğunu ve anız yakanlar hakkında cezai işlemler yapılacağını vurgulayan Emre, çiftçilerin dikkatli olmalarını istedi.
