Avrupa Konseyi son noktayı koydu: Öcalan'a tecrit uygulanmıyor

İmralı'da hapis yatan teröristbaşının fizikî ve manevî olarak tecrit görmediği, Avrupa Konseyi tarafından da rapor haline getirildi. Cezaevinde incelemelerde bulunan 5 kişi...



İmralı'da hapis yatan teröristbaşının fizikî ve manevî olarak tecrit görmediği, Avrupa Konseyi tarafından da rapor haline getirildi. Cezaevinde incelemelerde bulunan 5 kişilik komite, tecrit iddialarının doğru olmadığını yerinde gördü. Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi'nin raporunu olumlu karşıladı.

Avrupa Konseyi, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın mahkûmiyet şartlarının uluslararası standartlara uygun olduğunu açıkladı. İmralı'yı ziyaret ederek temaslarda bulunan Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi (AİÖK) 'terör örgütü başı tecrit oluyor' iddialarına son verdi. Komite, tecrit iddialarının doğru olmadığını vurgulayarak, gerek fizikî şartların gerekse infaz rejimi bakımından psikolojik ortamın uluslararası standartlara uygun olduğunu bildirdi. Raporu olumlu karşılayan hükümet, "Bu uzun süre kamuoyunu meşgul eden 'tecrit' iddialarına kesin bir cevap oluşturmakta, bu iddiaların asılsız olduğunu açıkça ortaya koymaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
Bağımsız uzmanlardan oluşan AİÖK, terör örgütü başı Öcalan raporunu açıkladı. Komite, 26-27 Ocak 2010 tarihlerinde İmralı'yı ziyaret ederek, terör örgütü başının mahkumiyet şartlarını incelemişti. Bu inceleme sonucunda hazırlanan rapor, Türkiye'nin onay vermesiyle dün yayımlandı. Raporda her şeyden evvel terör örgütü başının, İmralı F-Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu'nda tecride maruz kalmadığı bildiriliyor. Rapor hiçbir şekilde mahkûmlardan işkence iddiası almadıklarını ve bu yönde bir şüphe olmadığını kayda geçiriyor. Raporda birçok konuda önceki yıllara göre kesin ve açık iyileştirmeler yapıldığı vurgulanıyor. AİÖK, bazı eksiklikleri de raporda dile getirdi. Buna göre diğer mahkûmların odalarında televizyon imkânı bulunmasına rağmen Öcalan'a bu hakkın verilmemesi eleştiriliyor. Öcalan'a birinci derecede akrabalarıyla yüz yüze görüşme imkânı tanınması da isteniyor. Ancak Türkiye, meşru sebeplere dayandırdığı gerekçelerle terör örgütü liderine televizyon izleme hakkı verilmesine karşı çıkıyor.
DIŞİŞLERİ OLUMLU KARŞILADI
Dışişleri Bakanlığı, AİÖK raporunu olumlu karşıladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada "terör örgütü başının tecrit edildiği" yönündeki iddialarla ilgili olarak yayımladığı raporun, tecrit iddialarının asılsız olduğunu açıkça ortaya koyduğu vurgulandı. Zaman'a değerlendirmede bulunan diplomatik kaynaklar, heyetin infaz rejimindeki ilerlemeleri açıkça kayda geçirdiğini dile getirdi. Heyetin bakanlıkça yapılan davet üzerine Türkiye'ye geldiğini hatırlatan kaynaklar, AİÖK'nün sadece İmralı'da değil başka hapishanelerde de incelemelerde bulunduğunu; komitenin sadece Türkiye'de değil, Avrupa'da da incelemeler yaptığını bildirdi.

Zaman