The Wall Street Journal'dan Gülen röportajı: Sivillere müdahale biçimi çirkindi

ABD'nin etkin gazetelerinden The Wall Street Journal (WSJ), Fethullah Gülen ve "Gülen Hareketi" konusunda geniş bir değerlendirme yazısı yayınladı. Gü

  ABD ' nin etkin gazetelerinden The Wall Street Journal ( WSJ ) , Fethullah Gülen ve " Gülen Hareketi " konusunda geniş bir değerlendirme yazısı yayınladı . Gülen ile Pensilvanya ' da ikamet ettiği konutunda bir röportaj gerçekleştiren WSJ muhabiri , Gülen ' in , İsrail ' in kanlı gemi baskınıyla ilgili görüşlerine de yer verdi .

Fethullah Gülen , Gazze ' ye yardım filosuna yapılan kanlı saldırıda hayatını kaybedenler için bugün yayınladığı taziye mesajında şu ifadeleri kullandı : " Gazze ' deki insanlık dramına son verebilmek beklentisiyle yola çıkan , uğradıkları müessif saldırıda hayatlarını kaybederek şehit olan insanlarımıza Allah ' tan rahmet diler , başta aileleri olmak üzere ; milletimize ve insanlığa taziyelerimi bildiririm . "

GÖRDÜĞÜM ŞEYLER YAKIŞIKSIZ VE ÇİRKİNDİ

Taziye mesajında Gazze ' de yaşanan insanlık dramına dikkat çeken Gülen , WSJ ' deki röportajında ise Gazze ' ye yardım organizasyonunu düzenleme tarzıyla ilgili bazı eleştirilerde bulundu . Gülen , organizatörlerin yardım götürmeden önce İsrail ile mutabakat yollarını bulmaya yönelik girişimde bulunmaları gerektiğini vurgulayarak , bunu yapmadan yardım ulaştırmaya çalışmanın olumsuz sonuçlar doğurabileceğinin öngörülmesi gerektiğini dile getirdi . Gülen , Joe Laura imzasıyla yayınlanan haberde , İsrail ' in baskını ve sonrasında yaşanan müessif hadiselerle ilgili olarak , " Gördüğüm şeyler yakışıksızdı , çirkindi . " dedi .

Haberde , 100 ' den fazla ülkede faaliyet gösteren İHH ' nın Gazze ' ye yardım filosuna öncülük ettiğinden Gülen ' in son günlerde haberdar olduğu belirtildi . WSJ , olayla ilgili olarak ' itidalli ' ifadeler kullandığını belirttiği Gülen ' in İHH hakkında " siyasallaşıp-siyasallaşmadıklarını söylemek kolay değil . " dediğini aktardı . Gülen , kendisine yakın yardım kuruluşları Gazze ' ye yardım etmek istediklerinde İsrail otoritesinden izin almaları konusunda ısrar ettiğini vurgularken , saldırı sonrası yapılacaklar konusunda Birleşmiş Milletler ' in en iyi adres olduğunu dile getirdi .

WSJ , " Türkiye ' nin en etkili dini lideri olarak bilinen " ve " Amerika ' da münzevi bir hayat yaşayan " Gülen ' in görüşleri ve nüfuzunun , demokrasiyi yeniden biçimlendirme mücadelesine sahne olan ABD müttefiki Türkiye ' de dikkatle izlendiğinin altını çizdi . Haberde söz konusu mücadelenin , " ülkedeki katı laikçiler ve askeri yapılanma " ile " daha demokratik ve dine daha müsamahakar bir Türkiye istediklerini söyleyen İslami eğilimli hükümet üyeleri ve iktidar mensupları " arasında gerçekleştiği belirtildi .

WSJ gazetesi muhabiri Joe Laura , Gülen ' in ikamet ettiği konutta kendisini ziyaret etmeye gelen bir misafirini gezdirirken edindiğini izlenimleri de gazeteye taşıdı . Laura , Gülen ' in oturduğu evdeki salonda bir Türkiye haritası , hemen yanında Kur ' an-ı Kerim ' den bir ayet ve İstanbul Boğazı üzerinde uçan bir Türk F-16 jetini gösteren fotoğrafın yer aldığını aktardı . Haberde Gülen ' in kendisini ' siyasetle ilişkisi olmayan bir kişi ' olarak tanımladığı belirtilerek , Gülen ' in , " Ben kendimi , müritleri olan biri kişi olarak görmüyorum . " sözlerine dikkat çekildi .

ŞİDDETTEN UZAK , DİYALOĞA AÇIK . . .

WSJ , Gülen hareketinin askeri ve seküler kurumların egemen olduğu Türkiye ' de İslami eğilimli ulusal çapta bir hareket kurduğunu , bunun da varlıklı Müslüman kesimin çoğunluğunun desteğini aldığını yazdı . Wall Street Journal , Fethullah Gülen ' in şiddetten uzak durmayı , Batı ile İslam dünyası arasında diyaloğu teşvik ettiğini ve İslam dini ile bilimi buluşturan bir eğitim anlayışına önem verdiğine dikkat çekerek , " Onun köşe yazıları , internet ortamına aktarılan haftalık sohbetleri ve diğer mesajları , 60 ' tan fazla kitap haline getirildi . Söz konusu harekete bağlı olanların sayısının ise 3 ile 8 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor . " ifadelerine yer verdi .

Hareketin gönüllü üyelerinin 100 ' ü aşkın ülkede yüzlerce okul kurduğunu , finans ve medya alanlarında güçlü kuruluşlar oluşturulduğunu yazan WSJ ; ancak Gülen ' in hiçbir şirketin yönetiminde yer almadığını ve parasal meselelere ilgi duymadığını aktardı . Gazete , söz konusu hareketin üyelerinin , " gelirlerinin üçte birine kadar olan kısmını bu harekete bağlı bağımsız kurumlara bağışladığını " da öne sürdü .

Gülen karşıtı eleştirilere de yer veren gazete , bu çerçevede , Washington Enstitüsü ' nde Türkiye uzmanı olarak görev yapan Soner Çağaptay ' ın " Türkiye ' de polis gücünün yüzde 70 ' inin Gülen yanlısı olduğu , bunun da laikliğin kalesi olarak bilinen güçlü Türk ordusuna karşı bir denge oluşturmak için kullanıldığı " yorumuna yer verdi . WSJ , Gülen ' i küçük düşürmeye çalışanların " onun kurduğu imparatorluğun bir gün Türk devletini yeniden şekillendirecek İslami elite yol gösteren bir işlev yürüttüğünü " öne sürdüklerini de ekledi . Gülen ise kendisiyle yapılan röportajda bu türden iddiaların sadece beyin okuma yöntemiyle desteklenebileceğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti : " Ayrıca , ben hiçbir grubun lideri olmadığım gibi , hiçbir devlet görevlisinden resmi sorumluluklarını bırakarak benim dediklerimi yapmalarını isteyen bir insan da değilim . "

AMERİKAN YÖNETİMİ KARARSIZ

ABD ' de Gülen ile ilgili kararsız görüşlerin olduğunu iddia ede WSJ , CIA eski Türkiye masası şefi Graham Fuller ' in görüşlerine de yer verdi : " Bir tarafta ABD Gülen ' i çok ılımlı ve çok iyi işler yapan biri olarak görüyor . Ancak Washington bilindiği gibi Türkiye ' de laik kesime uzun yıllar boyunca desteğini sağlamıştır . " Haberde , Gülen ' in ABD ' de oturum almasıyla ilgili sürece de yer verildi .

Türkiye ' de AK Parti ' nin iktidara geldiği 2002 seçimlerinin Gülen ve hareketi için yeni bir sayfa açtığını savunan WSJ , şu ifadeleri kullandı : " AK Parti , Gülen ile siyasi bir ilişkisi olmadığında ısrar ediyor . Fethullah Gülen ise kendisinin mevcut iktidar partisi ile ilişkilendirildiğini söylüyor ve ekliyor : -Benim , siyasi emelleri olan bir hareket ile hiçbir zaman bir ilişkim olmadı . Ben sadece bir Türk vatandaşıyım . - "

TÜRKİYE ' NİN GERÇEKLERİ DÜNYAYA YANSITILMALI

Son olarak Gülen hareketinin geçtiğimiz ay ABD ' de eğitim ve kültürel faaliyetlerde bulunan 180 civarındaki kurumu " Türki-Amerikan Federasyonları Asamblesi " adlı çatı altında birleştirdiğini hatırlatan gazete , Gülen ' in daha önce bir gazetede çıkan sözlerini hatırlatarak , kendisini ziyaret etmek isteyenlere ' Yaşadığınız yeri temsil eden milletvekillerine destekte bulunmadan beni ziyarete gelmeyin ' sözlerine yer verdi . Haberde , yerel siyasetçileri desteklemenin İslami gelenekte de yeri olduğunu söyleyen Gülen , " Bu hem dini hem de insani bir görevdir . Bazen duyuyorum , ABD ' de bazı kişiler Türkiye ' yi radikalizmin merkez üssü olarak görüyorlar . " sözleriyle Türkiye ' nin doğru tanıtılmasının önemine dikkat çekti . Gazete , kurulan yeni federasyonun hedefinin de , " Türkiye gerçeklerinin samimi , diyalog yanlısı ve açık görüşlü insanlar tarafından yansıtılması " olduğunu vurguladı .