İsrail çok pişman olacağı bir yanlış yaptı, unutmayacağız

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik saldırısı konusunda sert konuştu. Türkiye'nin bu saldırıyı asla affetmeyeceğini ifade eden Gül, 'İs...



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik saldırısı konusunda sert konuştu. Türkiye'nin bu saldırıyı asla affetmeyeceğini ifade eden Gül, "İsrail çok pişman olacağı bir yanlışı yapmıştır. Bunu hiçbir zaman unutmayacağız. Bu saatten sonra Türk-İsrail ilişkileri hiçbir zaman eskisi gibi olmaz." dedi.

Türkiye, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısına yönelik tepkisini sürdürüyor. Dün hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hem de Başbakan Tayyip Erdoğan, İsrail'e sert mesajlar verdi. Türkiye'nin bu saldırıyı asla affetmeyeceğini ifade eden Gül, "İsrail tarihin en önemli hatalarından birisini yaptı. Bu yanlışın ne büyük bir yanlış olduğunu ileride çok daha fazla anlayacaktır." dedi. Türkiye-İsrail ilişkilerinin asla eskisi gibi olmayacağını belirtti. Ölen 9 Türk gönüllü için de "şehit" ifadesini kullandı. Başbakan Erdoğan da İsrail hükümetinin, etrafına düşmanlık yaydığını söyledi. Erdoğan, "Bu politikaların başta İsrail olmak üzere kimseye bir faydası yok." açıklamasını yaptı.
Cumhurbaşkanı Gül, Çorum Valiliği'ni ziyareti sırasında gazetecilerin, İsrail'in kanlı baskınına dair sorularını cevapladı. Yardım gönüllülerinin insanlara yardım etmek gibi ulvi bir amaçla hareket ettiğinin altını çizen Gül, saldırılara hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek, "Bu kişiler aslında şehittir.'' dedi. İsrail'in nasıl bir yanlış yaptığını ileride anlayacağını dile getiren Gül, "Şüphesiz ki Türkiye kendi vatandaşlarına ve kendi gemisine karşı uluslararası sularda yapılan böyle bir saldırıyı asla affetmeyecektir. Soğukkanlı bir şekilde ama bunun gereğini muhakkak yapacaktır. Zaten bununla ilgili devlet kademeleri, hükümet gerekli çalışmaları yapmaktadır. Şunu belirtmek isterim ki İsrail yaptığı en büyük yanlışlardan, en büyük hatalardan çok pişman olacağı bir yanlışı yapmıştır. Bunu giderek daha çok anlayacaktır. Bunu hiçbir zaman unutmayacağız.'' çıkışını yaptı. Saldırının dünyada çok büyük yankı uyandırdığını belirten Cumhurbaşkanı, BM Güvenlik Konseyi'nde saldırının oybirliğiyle kınanmasının ve olayla ilgili bağımsız komisyon kurulmasının önemli olduğunu kaydetti. Komisyonun bağımsız bir komisyon olacağını vurgulayan Gül, "Bu komisyon asla İsrail makamlarının kurduğu bir komisyon olmayacaktır. Böyle bir komisyonu kabul etmemiz mümkün değildir.'' dedi. İsrail'in insanlığa karşı nasıl bir suç işlediğini kendi elleriyle deşifre ettiğini dile getirdi. Türkiye'nin bütün vatandaşlarını İsrail'den geri getirdiğini ifade eden Gül, "Bu çok önemli bir olaydır ve takip edilecektir. Unutulacak, unutturulacak ve üstü kapatılacak bir konu değildir. Bu saatten sonra Türk-İsrail ilişkileri hiçbir zaman eskisi gibi olmaz. İsrail yaptığı hatayı anlar, bunu çok açık bir şekilde, kabul edilebilir bir şekilde giderebilirse ancak o zaman belki telafi edebilir. Ama hiçbir zaman eskisi gibi olmayacağı da artık ortadadır.'' diye konuştu.

Zaman