Faili meçhuller davasının tanığı Binzet: Savcı psikolojik sorunlarımdan yararlanarak beni konuşturdu

Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın yargılanmasına devam

  Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ ' ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın yargılanmasına devam edildi . Tanıklardan Mehmet Nuri Binzet , Midyat savcısına verdiği ifadelerinin ardından Diyarbakır ' da savcıya verdiği ifadeleri de reddetti . Binzet , savcının psikolojik sorunlarının olduğu dönemden yararlanarak kendisini konuşturduğunu iddia etti .

Diyarbakır 6 . Ağır Ceza Mahkemesi ' nde görülen duruşmada tutuklu sanıklar Albay Temizöz , Kamil Atağ , Tamer Atağ , Fırat Altın ( Abdulhakim Güven ) , Hıdır Altuğ , Adem Yakin ve Kuktel Atağ katıldı . Davanın bugün devam eden 14 . duruşmasında tanıklardan Mehmet Nuri Binzet ' in ifadesine devam edildi .

Binzet önceki duruşmada savcıya ' olabilir ' dediği ifadelerinin kayda ' oldu ' şeklinde yazıldığını belirterek , verdiği ifadeleri tekrar reddetti .

Davanın bugünkü duruşmasında Binzet ' in Diyarbakır ' da savcıya verdiği ve geçen hafta Midyat savcısına verdiği reddettiği ifadesi soruldu . Binzet ifadeleri tekrar reddetti .

Binzet ' e korucu başı Kamil Atağ ' ın Cudi Dağı ' na giderek terör örgütü PKK ile görüşüp , silah ve para verdiği şeklinde ifadesi soruldu . Binzet , " Olayı savcı anlattı . Kamil ile ilişkisini anlattı . Ben bildiklerimi anlatacağımı söyledim , ancak benim anlatmadıklarım anlatmışım gibi yazılmış . " dedi .

2003 yılında Tatvan ' da bir otelde Emin ve Yakup Nergiz ' le görüştüğü ve öldürülen Deniz ve Danış ' a ait ses kayıtlarının bulunduğu çantanın sorulması üzerine Binzet , " Savcılara saygılıyım , hakaret etmem , ama benim hangi tarihte nerede olduğumu gösterir bir dosya vardı kendisinde . Ben piyadeydim . Bitlis Hizan ' da özel bir birlikte 4 -5 ay özel bir göreve gittim . Tatvan ' da adı geçen kişilerle karşılaşmış olabilirim , ama çantada şahsi eşyalarım vardı . " diye konuştu .

Abisi Kamil Atağ hakkında insafsızca ifade verdiğini anlatan Binzet , cezaevinde onun kardeşi olmasından dolayı kendisine saldırılarda bulunulduğunu öne sürdü . Binzet , " Halk , PKK baskısıyla devlet yanlısı olanları karalıyor . Bize , siz neden devlet yanlısınız deniliyordu . Bölgede 60 bin köy korucusu var , bunlar örgüte nefes aldırmıyor . Bu tür yaklaşımlarla koruculuğu kaldırmak istiyorlar . 2008 yılında Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi bir davadan beraat etti . Kamil Atağ bunu duyunca keşke idam etseydiniz dedi . Bundan dolayı kendimi hücreye kapattım . Üç ay boyunca kimseyle görüşmedim . İntikamlarla ilgili kitaplar okudum . Kendimi intikam kitaplarındaki olaylarla ilişkilendirdim . Israrlar üzerine psikologlarla görüştüm . Böylece intikam yolu seçtim . Savcı benim içinde bulunduğum bu durumdan yararlandı . Bana odasında yemek ve ikramlarda bulundu . Zaman zaman bazı şeyleri söylememi istedi . Kendimi mahcup hissettim . Söylediği bazı şeyleri tekrar ettim . " iddiasında bulundu .

Binzet ' e , örgütün Cizre sorumlusu olan ve Kamil Atağ ' ın karakolda da gördügüm dediği Hogir olayı da soruldu . Binzet ' in Diyarbakır ' da savcıya verdiği ' Bizim aşiret yaylalarda hayvancılık yaptığı için Hogir ' in baskısına uğradı . Aşiretimiz karar alıp Hogir ile görüşmeye karar verdi . Abim Atağ 5 kaleşnikof ve para alıp örgüte götürdü . Bunları bizzat babam anlattı . ' şeklindeki ifadesini de reddetti . Binzet , " Orada bir keleş 5 ailenin sermayesi kadardır . Bu doğru değil . Bizim aşiretten kimse haraç isteyemez . " şeklinde ifade verdi .

Binzet babasının öldürülmesinden sonra ağabeyi Kamil Atağ ili görüşen Hasan Kundakçı ' nın ilçede kimlik sorma ve arama yetkisi verdiği şeklinde önceki ifadesine şöyle cevap verdi : " Kundakçı ' nın o dönemde orada olabileceğini söyledim . Savcı benden emekli ve muvazzaf askerlerin listesini istedi . Onda da bir liste vardı , 50 kişiydi . Savcı ısrarla Recep Gençoğlu hakkında bilgi istedi . Bunun çok tehlikeli ve büyük olaylar yaptığını söyledi . " dedi .

Savcının kendisinden Temizöz , Gençoğlu ve Sarızeybek paşalar hakkında bilgi istediğini belirten Binzet , savcının bu isimlerin çok tehlikeli olduğunu kendisine anlattığını öne sürdü . Binzet , " Ben Recep Gençoğlu ' nun çok mütevazi olduğunu söyledim . Gençoğlu bir er gibi karakol komutanıydı . Kendisinden o yüzden hoşlanıyorum . " diye konuştu .

Binzet , Kuştepe köyünde Hizbullah üyelerinin öldürülmesi ve buraya silahlı kişilerin yerleştirilmesi olayı ile ilgi verdiği ve iki ifadesinde birbirini tutan açıklamalarını inkar etti . Binzet , böyle bir ifade vermediğini , PKK ' nın din adına çalışan kişilere ' Şeytanok ' ismini verdiğini dile getirdi .

Cizre ' de korucuların evlerinin altında nezarethanelerin olduğu , burada işkence yapıldığı ve insanların infaz edildiği , ifadesinin yüzüne okunduğu Binzet bunda da geri adım attı . Dava konusunda hassasiyet gösteren basın kuruluşlarını suçlayan Binzet şunları söyledi : " Orada hiçbir nezarethane yoktur . Hiçbir zaman sığınak kazmadık . Bölgede cehennem vardı . Devlet asayişi sağlayamıyordu . Halk korumak için sığınaklar yapmışlardı . Körfez savaşı nedeniyle kalan sığınaklardır . "

İnsanların mühimmat dolu sığınaklarda ve nezarethanelerde işkenceye tabi tutulduğu şeklindeki ifadelerini de reddeden Binzet , " Yalancının mumu yatsıya kadar yanar . Böyle bir beyanım olmadı . Diyarbakır ' da savcıya anlattıklarımı Midyat savcısından duymuş olduklarım olabilir . " diye konuştu .

TEMİZÖZ İÇİN 9 KEZ MÜEBBET İSTENİYOR

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ' nca hazırlanan 104 sayfalık iddianamede , sanıkların TCK ' nın ' ' Adam öldürmek ' ' , ' ' Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak ' ' ve ' ' Adam öldürmeye azmettirmek ' ' suçlarından cezalandırılmaları isteniyor .

Sanıklardan Cemal Temizöz ' ün 9 , Kamil Atağ ' ın 7 , Tamer Atağ ' ın 2 , Adem Yakın ' ın 7 , Hıdır Altuğ ' un 3 , Fırat Altın ' ın ( Abdulhakim Güven ) 6 , Kuktel Atağ ' ın ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor .

İddianamede , sanık Temizöz ' ün 1993 ' te Cizre ' de ' ' terörle mücadele ediliyor ' ' görüntüsü altında ' ' korucu , itirafçı ve uzman çavuşlardan bir grup oluşturduğu ' ' ileri sürülüyor . ' ' Söz konusu grubun , süreç içerisinde asli görevinden ayrılarak , terör örgütü PKK ' ya yardım ettiğinin değerlendirildiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı ' ' ifade edilen iddianamede , grubun , bu sorgulanan kişilerden bir kısmını öldürdüğü öne sürülüyor .