Barzani’den teröre karşı işbirliği sözü - POLİTİKA

Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani, ‘terörü bitirin bölgeye yatırım yapalım’ diyen Ankara’ya “Türkiye’nin güvenliğini kendi güvenliğimizden ayrı görmüyoruz” dedi



Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani, ‘terörü bitirin bölgeye yatırım yapalım’ diyen Ankara’ya “Türkiye’nin güvenliğini kendi güvenliğimizden ayrı görmüyoruz” dedi

ZEYNEP TUĞRUL ANKARA

Türkiye, PKK’nın Kuzey Irak’tan yok edilmesi için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’ye, “Bölgenizde teröre son verin. Türkiye olarak Kuzey Irak’a yatırımlarımızı artıralım” stratejisini sundu. 6 yıl aradan sonra ilk kez Türkiye’ye gelen Barzani ise, demokratik açılıma destek verdiklerini belirtti. “Türkiye’nin güvenliğini de kendi güvenliğimizden ayrı görmüyoruz. Üzücü olayların sona erdirilmesi için tüm çabalarımızı göstereceğiz” diyen Barzani kendisini kabul eden Başbakan Erdoğan’a da teröre karşı işbirliği sözü verdi. 2 saat süren Erdoğan-Barzani görüşmesinde Kürt liderin Erdoğan’a teröre karşı işbirliği konusunda Türkiye’ye her türlü yardım ve desteği yapacaklarını söylediği ve “Türkiye ile ilişkilerimizi iyileştirmek istiyoruz’’ dediği kaydedildi.

DEMOKRATİK AÇILIMA TAM DESTEK

Barzani önce Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Erdoğan ile görüştü. Davutoğlu, Barzani’yi Bakanlık girişinde karşıladı. Barzani, Dışişleri Bakanlığı’ndaki heyetlerarası görüşmelerde ‘PKK’ ve ‘Terör’ kelimelerini kullanmadı. Ancak İskenderun’da şehit düşen askerlerin ailelerine, başsağlığı diledi. “Türk ve Kürt gençlerinin kanı artık akmasın” diyen Barzani, hükümetin Demokratik açılımına destek vererek “Çok cesur bir atılım. Bütün bölgeye refah ve istikrar getirir” dedi.

ERBİL’E THY SEFERLERİ BAŞLAYACAK

Türk tarafı ise Barzani’ye, “Türkiye, Irak’ın Kuzey’i ile ilişkileri geliştirmek istiyor. Hatta Erbil’de Sanayi Bölgesi kurmak istiyoruz. Ancak bunun önündeki engel terör. Bu engel kalktığı takdirde ticaret altyapı ve ulaştırma konularında şirketlerimiz yatırımlarını artıracaktır” dedi. Ardından Davutoğlu ile Barzani, ortak bir basın toplantısı düzenledi. Ortak bir enerji, ticaret ve ulaştırma stratejisi geliştirileceğini belirten Davutoğlu “THY’nın Erbil seferlerini en kısa zamanda başlatılması için çalışmaları sürdürüyoruz. Ziraat Bankası ve İş Bankası gibi Türk bankalarının Erbil’de şube açmasını da planlıyoruz” dedi. Türkiye’nin bölgedeki rolüne işaret eden Barzani, “Geleceğimizi, Türkiye ile iyi ilişkilerde görüyoruz.

BDP’YE AÇILIMA DESTEK VERİN DİYECEK

Türkiye ile çok sayıda ortak değerimiz olmakla birlikte yapılacak çok iş var. Irak’ın Batı’ya açılmasında Türkiye önemli bir köprü. Irak da Türkiye’nin Körfez bölgesine açılımında bir köprü vazifesi görüyor” dedi. Barzani soru üzerine BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşmesinde “açılım politikasına” destek vermesini isteyeceklrini söyledi. 

Kürtçe tercüme 

Her zaman yöresel kıyafetleri tercih eden Barzani’nin Ankara ziyaretinde takım elbise giymesi dikkat çekti. Dışişleri Bakanlığı’ndaki ortak basın toplantısında Barzani’nin bölgesel yönetim bayrağını tercih etmesi üzerine Irak bayrağı yer almadı. Dışişleri’nde de Kürtçe tercüme yapıldı.

 

Star Gazete