Bakan Çağlayan: Dış ticaretimizi 1 trilyon dolara çıkaracağız

5.Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımıyla açıldı. Ortadoğu Fuar Merkezi'nde (OFM) açılan fuar, 4 gün açık kalacak....



5.Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımıyla açıldı. Ortadoğu Fuar Merkezi'nde (OFM) açılan fuar, 4 gün açık kalacak.

Fuarın açılışında konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, dış ticareti, 2023 yılında Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yıl dönümünde 1 trilyon dolara çıkarmak istediklerini söyledi. Bunu tek başına yapmak istemediklerini kaydeden Çağlayan, "Bunu özellikle sayın Başbakan'ımızın, hükümetimizin önemli açılımı olan komşu ve dost, çevre ülkelerle yapmak istiyoruz. Bunu özellikle İslam ülkeleri ile yapmak istiyoruz.'' diye konuştu.
Türkiye'nin dünyanın 224 gümrük bölgesinin 220'sine ihracat yaptığını hatırlatan Çağlayan, Türkiye'nin dünyanın 17. büyük ülkesi, dünyanın 22. büyük ihracatçısı ve 17. büyük ithalatçısı olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin 2008 yılında 335 milyar dolar olan toplam dış ticaretinin, krizle birlikte geçen yıl 242 milyar dolara düştüğünü anımsatan Çağlayan, dış ticarette bir hedef belirlediklerini, 2023 yılında Cumhuriyet'in 100. yıl dönümünde 1 trilyon dolara çıkarmak istediklerini dile getirdi. "Bunu tek başımıza yapmak istemiyoruz. Bunu komşu ve dost çevre ülkelerle yapmak istiyoruz." diyen Çağlayan, bunu özellikle İslam ülkeleri ile yapmak istediklerini vurguladı. Bunu yaparken Türkiye'nin ihracatının yüzde 60'ının da Avrupa'ya olduğunun altını çizmek istediğini belirten Çağlayan, Türkiye'nin bir taraftan Avrupa'daki ticaret hacmini daha fazla artırmaya gayret ederken bir taraftan da dünyanın her bölgesine ticaretini artırmak istediğini kaydetti.
''İSLAM ÜLKELERİ OLARAK BU DURUMDAN MEMNUN MUSUNUZ?''
Bir konuyu dikkat çekmek istediğini kaydeden Çağlayan, katılımcılardan kalem ve kağıt çıkarmalarını istedi. 2008 yılında toplam dünya milli gelirinin 60 trilyon dolar ve toplam dünya mal ihracatının 16 trilyon dolar olduğunu söyleyen Çağlayan, dünya nüfusunun 6 milyarın üzerinde olduğunu belirterek, dünyada 200'e yakın ülke olduğunu ifade etti.
İslam Konferansı Teşkilatı'na üye 57 ülke olduğunu hatırlatan Çağlayan, şöyle devam etti: "Dünya nüfusunun dörtte birine sahip olan 57 İslam ülkesinin dünya milli gelirinden sadece yüzde 7 ve 4,5 trilyon dolar pay alıyor. 57 İslam ülkesinin, 16 trilyon dolarlık dünya ihracatındaki payı yüzde 8 ve 1,4 trilyon dolar. Şimdi 57 ülke olacaksın, 1 buçuk milyar nüfuslu olacaksın, dünyanın en önemli petrol-enerji kaynaklarının üzerinde olacaksın, ama dünya milli gelirinden yüzde 7- 8 pay alacaksın, dünya ihracatından sadece yüzde 8 pay alacaksın ve İslam ülkeleri kendi içindeki ticareti sadece yüzde 15. Şimdi ben size soruyorum; İslam ülkeleri olarak bu durumdan memnun musunuz?''
Katılımcılardan ''hayır'' cevabını Bakan Çağlayan, kendisinin de memnun olmadığını dile getirerek, "Gelin biz aramızdaki ticareti daha fazla artıralım, geliştirelim. İç ticaretimizi yüzde 15'ten yüzde 40-50'lere çıkaralım. AB'nin kendi içindeki ticareti yüzde 70'dir. Nafta bölgesinin iç ticareti yüzde 50. Hep birlikte avantajlarımızı kullanalım, ticaretimizi daha fazla geliştirelim. Üçüncü ülkelerde birlikte iş yapalım. İşte bu fuar, bunu sağlıyor.'' ifadelerini kullandı.
PASAPORTUN KALDIRILMASI İÇİN BAKANI TELEFONLA ARADI
Çağlayan, ülkeler arasında vizeleri kaldırdıklarını anımsatarak, ticareti serbestleştirdiklerini ve işadamlarının önünü açtıklarını söyledi. Çağlayan, ''Sizlerin taleplerine her zaman kulak vereceğiz. Ben de sizlerin içinden gelen bir arkadaşınızım. İşadamlarının ne istediğini, gözlerinin içine bakarak anlarız.'' diye konuştu.
Bakan Çağlayan, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer'in konuşmasında, Suriye ile vizenin kaldırılmasından sonra pasaport yerine kimliklerle geçiş yapma imkanına değindiğini hatırlattı. Çağlayan, konunun, Dışişleri Bakanlığını ilgilendirdiğini, kendisinin her işi canlı ortamda yaptığını kaydederek, şöyle dedi: "Ben hemen, Nejat Bey konuştuktan sonra, oturduğum yerde Sayın Davutoğlu ile telefonla görüştüm. İşadamlarımızın böyle bir talebi olduğunu söyledim. Kendisi de bunun üzerine, hemen Suriye Dışişleri Bakanlığı ile görüşeceğini ve bu arada teknik çözüm sağlanırsa buna göre hareket edeceğimizi söyledi.''
İşadamları, Bakan Çağlayan'ın sözlerini alkışlarla karşıladı. Alkışı az bulan Çağlayan, "Bu alkışı ne Ankara ne de Suriye duyar. Daha fazla alkış." dedi. Konuşmaların ardından fuarın açılışı yapıldı.
(CİHAN)

Zaman