Belarus, Avrupa'ya giden Rus gazının vanasını kapattı

MOSKOVA (CİHAN) - Belarus, Rusya'nın Avrupa'ya kendi sınırları üzerinden gönderdiği doğal gazın vanalarını kapattı. Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ise Rus doğalgaz şir...



MOSKOVA (CİHAN) - Belarus, Rusya'nın Avrupa'ya kendi sınırları üzerinden gönderdiği doğal gazın vanalarını kapattı. Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ise Rus doğalgaz şirketi Gazprom'un ülkesine 'savaş bayrağı' açtığını iddia etti.

Rusya'nın 'Rossiya-1' televizyonu tarafından yayınlanan habere göre, Lukaşenko, Avrupa'ya satılan Rus doğal gazının vanalarını kapatma talimatı verdi. Belarus lideri buna gerekçe olarak, Gazprom'un kendilerine olan borcunu ödememesine bağladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la başkent Misnk'te bir araya gelen Lukaşenko, "Gazprom'un bize mayıs ayı dahil transit borcu 260 milyon dolar. Altı ayın parasını ödemeseler, doğalgazın transiti gerçekleştirilmeyecek. Gazprom da bunun farkında ve itiraf ediyor. Bizim Gazproma 190 milyon dolar, Rusya'nın da bize 260 milyon dolar borcu var." dedi.
Lukaşenko, Gazprom'un kendilerine savaş açtığını iddia etti. Akleksandr Lukaşenko, "Borçlarla ilgili tartışma giderek Gazprom ve Belarus arasında savaşa dönüşüyor." diye konuştu. Bu arada Avrupa Komisyonu, Moskova ve Minsk arasında ortaya çıkan doğalgaz tartışmasıyla ilgili acil toplantı yapacaklarını duyurdu.
(CİHAN)

Zaman