Vergi kaybına sebep olan kaçak akaryakıt için seferberlik ilan edildi

Sınır ülkelerine gümrük kapısı aracılığı ile mal taşıyan bazı kamyonların kısa mesafeye boş depo ile gidip mazot getirdiği tespit edildi.

  Zaman ' ın haberine gö ; re , bu kapsamda depoların kü ; ç ; ü ; ltü ; lmesi ü ; zerinde duruluyor . Yasal sınırın 550 litre olduğuna dikkat ç ; eken sektö ; r temsilcileri birç ; ok TIR ve kamyonun boş depo ile 25-30 kilometrelik mesafedeki yerlere mal gö ; tü ; rü ; p getirdiğini ifade ediyor . Kısa mesafeler iç ; in bazı TIR ve kamyoncuların işletmelerden nakliye bedeli dahi almadığını kaydediyor .

Tü ; rkiye ' de litresi yaklaşık 3 liradan satılan motorinin fiyatı komşu ü ; lkelerde 1-1 , 5 liraya kadar iniyor . Kısa mesafelerde deposuna fazladan 500 litre alan kişinin cebine ortalama her sefer iç ; in bin lira kalıyor . Bazı TIR ve kamyon sahipleri getirdikleri ü ; rü ; nleri depolarda biriktirip faturasız dü ; şü ; k fiyattan satmaları halinde kazanç ; ları 500 ile 750 lira arasında değişiyor . Sektö ; r temsilcileri aylık ortalama 5 servis yapan bu kişilerin kazancının 4-5 bin lirayı bulduğuna dikkat ç ; ekiyor . Sö ; z konusu yö ; ntem Başbakanlık ' ta yapılan kaç ; ak akaryakıt zirvesinde de gü ; ndeme getirildi . Toplantıda benzin , motorin , fuel oil gibi akaryakıt ü ; rü ; nlerinde kaç ; ağın ö ; nü ; ne geç ; ilmesi ve yapılan mü ; cadele hakkında Gü ; mrü ; k Mü ; steşarlığı , Maliye , Jandarma , Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Enerji Piyasası Dü ; zenleme ve Denetleme Kurumu ( EPDK ) yetkilileri sunum yaptı . Sunumda denetim birimleri bu yö ; ntemle kaç ; ak akaryakıtın piyasaya sokulduğuna dikkat ç ; ekerek depolardaki taşınabilir sınırın aşağı ç ; ekilmesi talebinde bulundu . 550 litrelik sınırın 250 litreye dü ; şü ; rü ; lmesi ü ; zerinde duruluyor .

Sistemin işleyişi hakkında bilgi veren Gü ; mrü ; k Mü ; steşarlığı ' ndan ü ; st dü ; zey bir yetkili birç ; ok araç ; sahibinin dü ; şü ; k fiyatlı mazot alıp Tü ; rkiye ' de satmak iç ; in yasal yoldan ü ; lkeye kaç ; ak akaryakıt soktuğunu aktardı . Aynı yetkili , ' Normalde dolu gitmesi gereken kamyonlar ihracat adı altında 500 tuğla veya 10 torba ç ; imento gö ; tü ; rü ; yor . Yasal olduğu iç ; in de sıkıntı yaşanmıyor . Şimdi bunun ö ; nü ; ne geç ; mek iç ; in ç ; alışıyoruz . TIR ve kamyonların depolarındaki yasal taşıma sınırını indirmeyi dü ; şü ; nü ; yoruz . ' dedi .