Sivil Toplum Güçbirliği'nin konuğu olan ATSO Başkanı: Hedefe ulaşmak için güç birliği şart

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, "Her dernek birbirinden habersiz bir şeyler yapmak istediğinde sesi bile duyulmuyor.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, "Her dernek birbirinden habersiz bir şeyler yapmak istediğinde sesi bile duyulmuyor. Sivil toplumun diyalog içinde tek noktaya, tek hedefe doğru yürümesi ancak birlikte hareket etmekle olur." dedi. ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Sivil Toplum Kuruluşları'nın bir araya gelerek oluşturduğu Güçbirliği'nin aylık toplantısına katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Başkan Budak, ATSO'nun çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Bir toplumun gelişmesinde Sivil Toplum Örgütleri'ne büyük görev düştüğünü belirten Budak, gelişmiş ülkelerde STK'ların her konuda toplumu ve siyaseti yönlendiren kurumlar haline geldiğini söyledi. Amerika'da 2 milyona yakın dernek ve sivil toplum kuruluşu bulunduğunu, buna karşın Türkiye'de bu rakamın 83 bin civarında olduğunu kaydeden Budak, "Arada büyük bir uçurum var. Türkiye'de dernek başına üye sayısı ortalama 900 kişi seviyesindeyken, Avrupa'da ve gelişmiş ülkelerde bu sayı 40 civarında. Gelişmiş ülkelerde sivil toplum örgütlerine kamu destek veriyor. Biz de ise dernekler kendi güçleriyle, gönüllülerin destekleriyle bir şeyler yapmaya çalışıyorlar." diye konuştu.

HEDEFE ULAŞMAK İÇİN GÜÇBİRLİĞİ ŞART

STK'ların ortak hedefler belirleyerek bir araya gelmesinin önemine dikkat çeken Budak, Antalya'da sağlanan güç birliğinin bu açıdan önemli olduğunu kaydetti. Budak, "Sivil toplumun diyalog içinde tek noktaya, tek hedefe doğru yürümesi ancak birlikte hareket etmekle olur. Her dernek birbirinden habersiz bir şeyler yapmak istediğinde sesi bile duyulmuyor. Ancak bu şekilde bir araya gelerek, ortak hedefler belirleyerek, o hedefe tek bir yumruk olarak yürüdüğünüz zaman olumlu sonuçlar alabiliyorsunuz. O nedenle bu girişimi kutluyorum." diye konuştu.

ATSO'nun Antalya'nın en büyük sivil toplum örgütü olduğunu dile getiren Budak, şöyle devam etti: "ATSO olarak sadece ekonomik bir kuruluş değiliz. 30 bin aktif üyemiz var. Aileleri ve çalışanlarıyla birlikte 500 binin üzerinde bir topluluk söz konusu. Bu yüzden Antalya'nın sosyal, kültürel ve ekonomik her konusuyla yakından ilgilenen bir kurumuz."

Antalya Sivil Toplum Güçbirliği Dönem Sözcüsü Canan Tungar da, konuşmasında Antalya'da 68 sivil toplum örgütünün yer aldığı Güçbirliği'nin, partiler üstü bir kurum olduğunu dile getirdi. Güçbirliği'nin sadece İzmir ve Antalya'da bulunduğunu vurgulayan Tungar, amaçlarının Antalya'nın sorunlarına ortak çözümler üretmek olduğunu söyledi. ATSO'nun kendilerine her konuda destek verdiğini de belirten Tungar, Başkan Budak'a şans getirmesi dileğiyle bir nazar boncuğu hediye etti.