11. Kumluca Festivali Yağlı Pehlivan güreşleri ile sona erdi

Antalya'nın Kumluca ilçesinde bu yıl 11.'si düzenlenen Geleneksel Tarım ve Seracılık Festivali yağlı pehlivan güreşleriyle sona erdi.

Türkiy

Antalya'nın Kumluca ilçesinde bu yıl 11.'si düzenlenen Geleneksel Tarım ve Seracılık Festivali yağlı pehlivan güreşleriyle sona erdi.

Türkiye tarımının ve örtü altı sebzeciliğinin önde gelen merkezlerinden Kumluca'de Belediye tarafından ilçenin tanıtımı amacıyla yapılan festival oldukça renkli geçti.

23 Nisan'dan beri devam eden festivale Türkiye'nin değişik yerlerinden 640 pehlivan katıldı. Kumluca Karatepe Stadı'nda 15 kategoride yapılan güreşlerin ağalığını geçen yılın ağalarından Kumlucalı genç işadamlarından Yasin Çetin 60 bin TL'ye yeniden aldı. 20 bine yakın güreşseverin izlediği güreşlerde başpehlivanlığı Osman Aynur alırken, ikinci Hasan Tuna, üçüncü de Sermet Bulut oldu. Diğer kategorilerde ise başaltında Ünal Karaman, Büyükortada İsmail Balaban, Küçükorta Büyükboyda Şahali Kurt, Küçükorta Küçükboyda Kemal Şahin, Deste büyükboyda Serkan Serttürk, Deste ortaboyda Yüksel Erçelik, Deste küçükboyda Yılmaz Borucu, Tozkoparanda Ogün Salurlu, Teşvikte Gürkan Balcı, Minik III'de Cengizhan Şimşek, Minik II'de Samet Avcuoğlu, Minik I'de Mecit Uysal, Büyük Yıldızda Gürkan Erkal ve Küçük Yıldızda Gökhan Balcı birinci oldu.

Başpehlivan Aynur'a altın kemerini ve kupasını Ankara Merkez Valilerinden Veysel Dalmaz, Yağlı Güreş Federasyonu Başkanı Levent Erdoğan, Kumluca Kaymakamı Salih Işık, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya birlikte verdi.

Festival hakkında bilgi veren Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Türkiye'de nüfusu en fazla artış gösteren ilin Antalya, Antalya'nın da ilçeleri içinde nüfusu en fazla artan ilçesinin Kumluca olduğunu, bununda en önemli faktörün tarım sektörü olduğunu söyledi.

Tarım ve Seracılık Festivali'nin 2000 yılından beri düzenlendiğini belirten Başkan Çetinkaya, şunları ifade etti: "Başlangıçta Kumluca Halkı'nın yorucu bir kış sezonu sonrasında bir parça da olsa dinlenmek ve eğlenmek maksadı ile düzenlediği şenlikler, şu an yoğun ilgi nedeni iki hafta süren bir karnaval ve festivale dönüştü. Bu festivalin buralara kadar gelmesinde vatandaşların bu işe kendilerinin sahip çıkması belediyemizin de iyi bir organize yapması etkili oldu. İlk başta kendi içimizde acaba insanlar katılır mı diye başlattığımız etkinliğe şu an Batı Antalya Bölgesi'nden 100 bin kişinin üzerinde katılım oluyor."

Çetinklaya, sanat, kültür, tarım ve sosyal faaliyetlerin yer aldığı Kumluca Festivali'ne Antalya, Kemer, Tekirova, Çamyuva, Finike, Demre, Elmalı, Kaş ilçeleri ve buralara bağlı belde ve köylerden katılım olduğunu, 10 gün gün süren festivale katkı sağlayan herkese teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

Festivalde konuşan Kaymakam Salih Işık, yapılan yoğun etkinliklere gösterilen yoğun ilginin, vatandaşların bu festivali devam ettireceğini sinyalini verdiğini söyledi.

Renkli geçen 2010 yılı Kumluca Festivali'nde domates güreşi, Yörük Göçü, Sipsi-Cura Dinletisi, Halat Yarışması, Sinan Yılmaz, Ziynet Sali, Kıraç konserlerinin yanı sıra,tarım sempozyumu, tiyatro, kadınlar matinesi, halat yarışması, gençlik şöleni, sihirbaz gösterileri düzenlendi.

Ayrıca festivalde halkın kendi organizasyonları dikkat çekti. İlçede faaliyet gösteren, okullar, dernekler, vakıflar, sivil toplum kuruluşları kermesler düzenlerken, her meslekten esnaflar ise ürünlerini festivalde satabilmek için stand açmış, açılan stantlar, 24 saat açık kalmıştı.