'Kasnak ve ağlarla yoğun şekilde balık avlanması ekolojik dengeye ciddi zarar veriyor'

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ali Uzun, kasnak ve ağlarla yoğun şe balık avlanmasının

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ali Uzun, kasnak ve ağlarla yoğun şe balık avlanmasının sulak alanlardaki ekolojik dengeye ciddi zararlar verdiğini söyledi.

Sulak alanlar açısından oldukça zengin olan Sakarya'da balıkçılar, başta göl, gölet ve nehirlerde ağ ve kasnaklarla balık avlıyor. Denetimlere rağmen yasak avlanmanın önüne geçilemiyor.Sakarya İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı Çevre Koruma ekipleri ile Tarım Müdürlüğü ekipleri denetimlerini ve kontrolleri aralıksız sürdürüyor. Son olarak Ferizli ilçesi Gölkent beldesindeki Akgöl'de yapılan kontrollerde sudan çıkartılan kasnak ve ağlar yasak avcılığın hangi boyutlara ulaştığını gözler önüne serdi.

SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ali Uzun, avlanmanın bu kadar yoğun şekilde yapılmasının ekolojik açıdan ciddi sorunlar oluşturacağı uyarısında bulundu. Uzun, Cihan Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, balıkların yoğun şekilde avlanmasının ekolojik döngüyü sekteye uğratacağını söyledi. Kasnak ve ağlarla yapılan avcılığın yalnız balıklara değil, su kuşlarınada zarar verdiğini kaydeden Uzun, "Kasnaklara ve ağlara giren balıkları su kuşları suya daldıklarında görüyorlar. Yakalamak için onların peşine giderken kasnağın içine girebiliyorlar yada ağlara dolanıyorlar. Orada boğulup telef oluyorlar. Arazi çalışmalarımda zaman zaman bu duruma rastlıyorum. Eko sistemde balıkların hızlı tüketilmesi ve avlanmanın anormal derecede yoğun olması balık yoğunluğunu azaltacaktır. Sineklerin, kelebeklerin, kurbağaların ve diğer omurgasızların lavralarıyla beslenen balıkların ortadan kaldırılması yada sayısının azalması eko sistemi dengede tutan imkanı ortadan kaldıracaktır. Avlanmaya daha özen ve dikkat gösterilmeli. Bu tür avlanmalar geri dönüşümü olmayan zararlar verebilir. Ekolojik dengeyi korumak lazım" diye konuştu.

Sakarya Tarım Müdürü Abdurrahman Çakar ise, kasnak ve ağlarla avlama yapılmasının yasak olduğunu ifade etti. Bu tür kaçak avlanmaların önüne geçmek için denetimlerini aralıksız olarak sürdürdüklerini kaydeden Çakar, şunları söyledi, "Sapanca Gölü başta olmak üzere tüm sulak alanlarımızda yasak avcılığa yönelik denetimlerimizi sürdürüyoruz. Bu tür yasak avlanma eko sistemdeki canlılara büyük zarar veriyor. Balıkların üremelerini engelliyor. Biz tüm imkanlarımızla yasak avcılığı önlemeye çalışıyoruz."