Derelerin Kardeşliği Platformu, Giresunluları deresine ve vadisine sahip çıkmaya davet etti

Derelerin Kardeşliği Platformu Giresun Görele Temsilcisi Ali Dursun, "İş işten geçmeden, yöre halkı suyuna, deresine, vadisine ve geleceğine sahip çık

Derelerin Kardeşliği Platformu Giresun Görele Temsilcisi Ali Dursun, "İş işten geçmeden, yöre halkı suyuna, deresine, vadisine ve geleceğine sahip çıkma adına var gücü ile mücadele etmelidir." dedi.

Dursun, Giresun Gazeteciler Derneği'nde düzenlediği basın toplantısında, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki akarsularda HES projelerinin uygulandığını hatırlattı. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bulunan birçok vadinin dünyada eşi benzeri bulunmayan doğal güzellikleri, endemik bitki örtüsü, jeolojik yapısı, fauna ve florası ile bütünleşik bir yapıda olduğunu kaydeden Dursun, "Uzun süreden beri özellikle bölgemizin üzerinde yapılmaya çalışılan ve adına HES projesi denilen bir paylaşım çalışması ile derelerimizden akan suların kullanım hakkı, bazı çok uluslu firmalar ile bunların bağlantısındaki çeşitli firma ve kuruluşlara verilmek istenmektedir. Bu çalışma ile sadece sularımız değil, doğal yaşam alanları da yağmalanmakta ve olumsuz çevresel etkilerle geri dönüşümü olmayan adımlar atılmak istenmektedir." dedi.

HES projeleri konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm yetkilileri bir kez daha düşünmeye davet ettiklerini vurgulayan Dursun, şöyle konuştu: "Unutulmamalıdır ki bu vadilerde sadece insanlar yaşamamaktadır. Bu vadilere ve insana su hayat vermekte ve buralarda binlerce canlı yaşam bulmaktadır. Su sadece insanların hakkı değil, tüm ekosistemin hakkıdır. HES'ler ekosistemin zincirini koparacaktır. İş işten geçmeden, yöre halkı başına gelecekleri görerek suyuna, deresine, vadisine ve geleceğine sahip çıkmak için var gücü ile mücadele etmelidir. Bu topraklarda yüzyıllardır yaşayan insanlar olarak doğal yaşam alanlarımızdan göç etmek istemiyoruz. Bizler, vadilerimizde HES istemiyoruz."

Dursun, Keşap ilçesi Karabulduk Vadisi üzerinde yapılması planlanan HES projesi ile ilgili olarak Ordu İdare Mahkemesi'nde "Yürütmeyi Durdurma ve İptal" davası açacaklarını ifade ederek, hazırlanacak bilimsel raporlar ve yapılacak incelemelerle davanın lehlerine sonuçlanacağından endişelerinin olmadığını sözlerine ekledi.