Tesid Başkanı Altay: 'Şimdi Sahaya İnme Zamanıdır'

TESİD Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Altay, Elektronik sanayindeki KOBİ'lerin ArGe faaliyetlerini artırmasının büyük önem taşıdığını, ancak kendi teknolojisini kendi kaynaklarıyla geliştiren bir ülke olarak global pazarda farkındalık yaratılabileceğini belirterek, "Şimdi sahaya inme zamanıdır" dedi

TESİD Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Altay, Elektronik sanayindeki KOBİ'lerin ArGe faaliyetlerini artırmasının büyük önem taşıdığını, ancak kendi teknolojisini kendi kaynaklarıyla geliştiren bir ülke olarak global pazarda farkındalık yaratılabileceğini belirterek, "Şimdi sahaya inme zamanıdır" dedi.
Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD), düzenlediği toplantıda, 2009 yılına ait sektörel veri ve hedefleri açıkladı. Geçtiğimiz yıl, elektronik sektöründe, üretim hacminin 10 milyar dolarına, telekomünikasyon hizmetleri pazarının 24 milyar dolara ulaştığını belirten TESİD Yönetim Kurulu Başkanı C. Müjdat Altay,145 bin kişinin istihdam edildiği sektörün yıllık 180 milyon ABD Doları ArGe harcaması yaptığını söyledi.
TESİD Başkanı Altay, dünya elektronik sektörüyle ilgili olarak ise, "Son yıllarda ileri teknoloji alanında Dünya'da dengeler değişiyor. En önemli kaynağı insan olan ArGe, batıdan doğuya kayarak Asya ülkelerinde yoğunlaştı. Buradan hareketle genç ve dinamik nüfusumuzla çok avantajlı bir konumdayız. Şimdiden Türkiye'nin ArGe yatırımlarını çektiğini, global teknoloji laboratuarlarının ülkemize geldiğini, ileri teknoloji ürünlerinin tasarım ve üretiminin arttığını memnuniyetle görüyoruz. Yeniden şekillenen
bu resimde Türkiye, Doğu ve Batı arasında köprü olma fırsatını en iyi şekilde değerlendirmelidir" dedi.
Elektronik sanayindeki KOBİ'lerin ArGe faaliyetlerini artırmasının büyük önem taşıdığını belirten Altay, ancak kendi teknolojisini kendi kaynaklarıyla geliştiren bir ülke olarak global pazarda farkındalık yaratılabileceğini sözlerine ekleyerek, "Şimdi sahaya inme zamanıdır" dedi.
TESİD olarak elektronik sektörünün istikrarlı büyümeye devam etmesi için Türkiye'de KOBİ ölçeğindeki elektronik yan sanayi ve bağımsız tasarım evlerinin yayılımının sağlanmasını önemsediklerini söyleyen Altay, Arçelik , Aselsan, Elektra, Savronik, Nortel Netaş, Turkcell ve Türk Telekom üst düzey yöneticilerinden oluşan TESİD Yönetim Kurulu'nun iki senelik görev süresi boyunca öncellikle KOBİ'lerin güçlenmesine destek vermekte kararlı olduğunu vurguladı.
Altay, "TESİD'in, sektöre dair, 2023 öngörüleri arasında; üretim hacminin 70 milyar dolara ulaşacağı, sektörün ihracatta yüzde 7 olan payının, yüzde 14'e çıkacağı, halen yüzde 0,36 olan dünya elektronik pazarındaki payımızın yüzde 1'e çıkacağı, istihdamın 300 Bin kişiyi bulacağı ve en az üç BİT teknolojisinde dünyada ilk akla gelen ülke olmak yer alıyor. Türkiye'nin, elektronik sektöründe; uzun vadeli devlet politikaları, yaratıcı ve etkin işbirliği ortamı ve güçlü KOBİ'leri ile Dünya'nın en büyük 10
ekonomisi arasında yerini alacağına inancımız tamdır, bu süreçte TESİD olarak üstümüze düşen görevi yerine getireceğiz" diye konuştu.