Sulama Kanalı İçin Seferberlik

Muş'ta merkeze bağlı Kızılağaç beldesindeki 15 kilometrelik sulama kanalı aşırı yağışlardan dolayı çamurdan tıkanınca vatandaşlar seferber oldu

Muş'ta merkeze bağlı Kızılağaç beldesindeki 15 kilometrelik sulama kanalı aşırı yağışlardan dolayı çamurdan tıkanınca vatandaşlar seferber oldu. Yaklaşık 1 metre derinliğindeki sulama kanalını açmakta yetersiz kalan Kızılağaç Belediyesi, belde halkından yardım istedi. Belediye Başkanı Şirin Yılmaz'ın çağrısı üzerine lise öğrencileri başta olmak üzere çok sayıda vatandaş ellerine aldıkları kazma ve küreklerle kanalı açmaya çalıştılar.
Okuldan arta kalan zamanlarda kanal açma çalışmasına katıldığını söyleyen Ercan Şimşek isimli öğrencisi; "Ben öğrenciyim ve dershaneye gideceğime gelip burada kanal açmayla uğraşıyorum. Bunu biz yapmazsak kim yapacak. Belediyenin imkanları zaten kısıtlı. Kanal konusunda belediyeye yardım edilmeli" dedi.
Kızılağaç Beldesi Kültür Mahallesi Muhtarı İhsan Şen ise, belde halkı olarak seferber olduklarını belirtti. Belediyenin kanal açmakta yetersiz kaldığını vurgulayan İhsan Şen, yetkililerin belediyeye destek vermesini istediklerini kaydetti.
Belediyenin iş makinesinin yetersiz kalmasından dolayı başka bir iş makinesi de kiraladıklarını ifade eden Belediye Başkanı Şirin Yılmaz da; "Belde halkının ve çevre köylerin arazisi bu kanala bağlıdır. Binlerce dönüm arazi bu kanalla sulanıyor. Bu yıl yağmurun fazla olmasından dolayı kanal tamamen tahrip oldu. belediyenin iş makinesiyle kanalı açmaya çalıştık. Yetersiz olduğu yerde başka bir iş makinesi kiraladık. Belde halkı da sabahın erken saatlerinden itibaren bize yardım etmeye geldiler. Bu vatandaş
bana bir gün yardım edebilir. Her gün gelemez. Bu kanallar halkın can damarıdır. Kanal olmadığı zaman halk can çekişir. Bu kanal yapılmazsa her yıl binlerce lira zarar ederiz. Belediye olarak maddi gücümüz yetersiz geliyor. Genci yaşlısı tüm belde halkı kanal açmak için burada çalışıyor. Biz büyük bir kanal yapılmasını istiyoruz. Bu kanallar artık yetersiz geliyor. Toplam 15 kilometrelik kanal vasıtasıyla binlerce dönüm arazi sulanıyor. Yetkililer bize yardımcı olsun" diye konuştu.
İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği Tarımsal Hizmetler Müdürü Münir Turan, köylerdeki sulama kanallarının kendileri tarafından yapıtlığını, işletme ve bakımının ise köy tüzel kişiliği, kooperatifler ve sulama birliklerine düştüğünü dile getirerek; "Kızılağaç beldesindeki sulama kanalı yaklaşık 30 yıl önce yapıldı. Kanal yapıldığı zaman Kızılağaç köydü. Ayrıca kanal yapıldığı bölgede orman ve geven bitkisi vardı. Köylüler ormanı ve gevenleri bilinçsizce yok ettiler. Kanal ne kadar temizlenirse temizlensin
yağış olduğu zaman tekrar tıkanır. Sulama kanalları Özel İdare olarak biz yaparız. İşletme ve bakımını da köy tüzel kişilikleri, kooperatifler ve sulama birlikleri yapar. Çünkü bize bağlı 180 dolayında sulama kanalı var ve hepsinin bakımını yapmamız imkansız" şeklinde konuştu.