Bakan Çağlayan: Et ithalatı bir hafta içerisinde başlayacak

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan bir hafta içerisinde et ithalatına başlanacağını söyledi. Bakan Çağlayan, et ithalatına birkaç gün

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan bir hafta içerisinde et ithalatına başlanacağını söyledi. Bakan Çağlayan, et ithalatına birkaç gün, en geç bir hafta içerisinde başlanacağını belirterek, "İthalat canlı sığır şeklinde yapılacak. Lüzum görülürse et şeklinde de yapılabilir." şeklinde konuştu.

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 24-27 Haziran 2010 tarihlerinde düzenlenecek "Ortadoğu Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı" ile ilgili basın toplantısında gazetecilerin et ithalatıyla ilgili sorularını cevaplandırdı.

Et ve Balık Kurumu'na ithalatla ilgili yetkinin 31.12.2010 tarihine kadar verildiğini açıklayan Bakan Çağlayan bu süre içerisinde 16 bin ton canlı sığır, 7 bin 500 ton et ithalatı yapılacağını söyledi. Canlı sığır ithalatı için yüzde 10, et ithalatı için ise yüzde 25 olarak gümrük vergisinin uygulanacağını dile getiren Çağlayan, bu noktada gümrük vergilerini de düşürdüklerini ama bunu yaparken Dünya Ticaret Örgütü kriterlerine dikkat ettiklerini ifade etti.

Et ve Balık Kurumu'nun 4 Mayıs tarihiyle ilgili süre koyup koymadığından haberi olmadığını, bunu ilk defa duyduğunu söyleyen Çağlayan,"Benim haberim yok. Bu yılın sonuna kadar ithal izni verdik. 4 Mayıs tarihi bir yanılgı, ya da maddi hata olabilir." dedi.

Çağlayan, bu ithalattan amaçlananın Türk halkına gerçek fiyattan et yedirmek ve Türkiye'de gelişen besicilik alanındaki yatırım iklimini devam ettirmek olduğunu söyledi. Tarım Bakanlığı'ndan aldıkları verilere göre Türkiye'de 2,2 milyon mevcut büyükbaşın olduğunu ama arz kısıtlaması bulunduğunu belirten Çağlayan, arz daraltılarak fiyatın spekülatörler tarafından yükseltildiğini kaydetti.

Bu kararname açıklanmadan et fiyatlarında düşme yaşandığının altını çizen Bakan Çağlayan, "Bu bizim kozumuz. Daha sonraki günlerde şartlar değişirse bu kozumuzu yine kullanırız. Et ithalatı sonucunda tüketici ve üretici zarar görmeyecek. Asıl zarar görecekler spekülatif durumu ortaya çıkaranlar olacak." şeklinde konuştu.

Et ithalatında İslami kesim usullerine ve helal gıda konusuna dikkat edeceklerini de söyleyen Çağlayan, gerekirse Et ve Balık Kurumu elemanlarının hayvan kesimi yapılan yerlere refakat edeceklerini belirtti.

HAYVAN HASTALIKLARINDAN ARİ OLMUŞ ÜLKELERDEN ET İTHALATI YAPILACAK

"Et ithalatının ardından vatandaşlarda sağlık sorunları yaşanabilir." şeklinde sivil toplum örgütlerinin tepkilerine de cevap veren Çağlayan, "Türk insanının sağlığını tehlikeye sokacak bir durum söz konusu değil. Türk halkının sağlığının son derece düşünen bir hükümet var." ifadelerini kullandı.

Bu konularda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nün, Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamalarının, belgelerinin mevcut olduğunu belirten Çağlayan, hayvan hastalıklarından ari olmuş ülkelerden ithalat yapacaklarını ifade etti