Mısır'ın Hizbullah ve Hamas'la ilişkileri yeniden geriliyor

Mısır'ın Lübnan'da faaliyet gösteren Hizbullah ve Gazze'nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas'la ilişkileri yeniden gerilmeye başladı. Kahire'de yarg

Mısır'ın Lübnan'da faaliyet gösteren Hizbullah ve Gazze'nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas'la ilişkileri yeniden gerilmeye başladı. Kahire'de yargılanan 26 kişi Hizbullah ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle değişik cezalara çarptırılırken, Hamas Mısır güvenlik yetkililerinin tünele gaz sıkmaları sonucu 4 Filistinlinin hayatını kaybettiğini öne sürdü.

Mısır ve Şii Hizbullah örgütü arasındaki ilişkiler 2006 yılındaki Hizbullah-İsrail savaşından beri gergin bulunuyor. Ancak 2008 ve 2009 yıllarında tutuklanan 50 kişinin Hizbullah'la bağlantılı oldukları ve Mısır aleyhine casusluk yaptıkları suçlamalarına maruz kalmaları ilişkileri daha da gerginleştirdi.

Gazze saldırılarındaki Mısır politikasını sert bir dille eleştiren Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah'ın bizzat olayı kabul etmesi de ilişkilerin gerilmesinde büyük bir rol oynadı. Hamas'la gerginlik de 2008 yılı sonunda başlayan 22 günlük Gazze saldırısından sonra daha da bozulmaya başladı. Hamas, İsrail'e dolaylı destek verdiğini öne sürdüğü Mısır'ın bu yıl başından itibaren Gazze sınırına örmeye başladığı çelik duvara da sert tepki gösteriyor.

Mısır, tüneller yoluyla Gazze'ye silah da gittiğini öne süren ABD ve İsrail'in yoğun baskıları sonucu tünellere karşı aldığı önlemleri daha da sertleştiriyor.

Gazze'deki sağlık bakanlığı yetkilileri tünellerde çalışan 4 Filistinlinin Mısır tarafından zehirli gaz sıkılması sonucu hayatlarını kaybettiklerini, olayda 9 kişinin de yaralandığını açıklamıştı. Hamas olaydan dolayı Mısır yönetimini sorumlu tutmuş ve bu konuda açıklama yapmasını istemişti.