Anayasa görüşmelerinin birinci etabı bugün tamamlanıyor

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan Anayasa değişiklik paketi görüşmelerinde birinci etap bugün tamamlanıyor.

Anayasa görüşmelerinin birinci etabı bugün tamamlanıyor
İki tur üzerinden yapılan Anayasa görüşmelerinde maratonun birinci etabı bugün görüşülecek 26. ve 27 maddenin oylaması ile tamamlanacak.

2 Mayıs Pazar günü ise, teklifin ve maddelerinin akıbetini belirleyecek 2. tur oylamalar start alacak. Bu turda 330’un altında kabul oyu çıkan madde paketten düşmüş olacak.

Teklifin tümünün oylamasında da 330 şartı aranacak. Teklifin tümüne eğer 330’un altında kabul oyu çıkarsa, paketin tamamı reddedilmiş sayılacak. Bu nedenle teklifin parti kapatmalar, Anayasa Mahkemesi ile HSYK’nın yapısını değiştiren maddelerini engellemeye çalışan muhalefet partileri ile teklifi aynen referandum sandığına götürmek isteyen iktidar grubu arasında asıl taktik ve kulis savaşı 2. turda yaşanacak.

Teklifin 1. tur görüşmelerinde bugüne kadarki oylamalarda en fazla 5 fire veren AK Parti, 2. tur için de, 1. tur oylamalarda her maddede en az 2 kabul oyu gelen bağımsızlara güveniyor.

AK Parti kurmayları, teklifin tümünün olmasında bağımsızlardan gelen “kabul” oyu sayısının daha da artabileceğini ifade ediyor. Fire sayısının 5’i aşmaması halinde madde ve teklifin tümünün reddinin mümkün olamayacağını belirten AK Parti kurmayları, 2. tur oylamada bağımsızlar ile parti içinde “firelere” dahil olması mümkün gözüyle bakılan isimleri daha yakın takibe alacak.

İlk turda olduğu gibi, 2 Mayıs Pazar günü başlayıp 4-5 günde tamamlanması planlanan 2. tur görüşmelerde de AK Partili bakan ve milletvekilleri zorunlu haller dışında Ankara dışına çıkmayacak.