Konya Panko 58. Mali Genel Kurul'u Yapıldı

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi (Panko) 58. Mali Genel Kurulu gerçekleşti.

Konya Panko 58. Mali Genel Kurul'u Yapıldı
Konya Şeker yerleşkesinde çok sayıda üreticinin katıldığı kurulda konuşan Pankobirlik Genel Başkanı ve Anadolu Birlik Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker'in üreticilere destek vermek amacıyla pancara dünyanın en yüksek fiyatını verdiklerini belirterek, "Hayal tacirliği, rakam cambazlığı yapmıyoruz. Bazılarının hayallerinin bile yetmediği yatırımları gerçekleştirmiş olmaktan aldığımız güçle konuşuyoruz. Doksanlı yılların üretimini yaklaşık üçe katladık. 1990-99 arasında Konya'da ne kadar pancar üretiliyormuş hesaplattım. Bu on senenin yıllık ortalaması yaklaşık 1 milyon 300 bin ton. Geçen hafta ödemesini yaptığımız pancar miktarı ise 3 milyon 689 bin 549 ton. Yani bu sene Konya'daki pancar üreticisi Konya Şeker'e tam 3 milyon 689 bin 549 ton pancar teslim etti. Doksanlı yılların ortalama üretimine göre, aradaki fark 2 milyon 389 bin 549 ton. On yıl öncesine göre, artış yüzde 183,8'dir. Bu artan üretimin maddi karşılığı bugünkü fiyatlarla ve bu sene için 350 milyon liradır. Yani pancar kotası on yıl öncesine göre, 2 milyon tondan fazla arttığı için sizin köylerinize, Konya'daki çiftçilerin cebine 350 milyon lira fazla para giriyor. Bu artış olmasaydı, Konya'daki üretici toplamda pancar karşılığında sadece yaklaşık 190 milyon TL gelir elde edecekti. Onun yerine daha az kar bırakan ürünleri ekecekti" dedi.
Konya Şeker'in Türk Şeker'in belirlediği ton fiyatının üzerinde bir fiyatla pancar alımı gerçekleştirdiğini ifade eden Recep Konuk, "Türk Şeker'in belirlediği baz fiyat bu sene 115 TL/ton idi. Biz 118 olarak belirledik. Konya Şeker hariç diğer şeker fabrikalarının destekleme dahil Türkiye ortalaması 133 lira olarak gerçekleşti. Biz destekler dahil edildiğinde ortalama 146 lira ödedik pancarın tonuna. Yani Türkiye'deki pancar üreticilerinin ortalama gelirine göre, sizin cebinize yüzde 9,8 fazla para girdi. Kendi hesabınızı kendiniz yapın, pancar bedeli olarak aldığınız her 10 bin lira yerine 980 lira eksik alacak, cebinize 10 bin lira yerine 9 bin 20 lira girecekti. Biz bunu dört senedir uyguluyoruz. Çevre fabrika üreticilerine göre, siz pancarınıza karşılık tonajda her yıl yaklaşık yüzde 10 fazla para kazanıyorsunuz" şeklinde konuştu.

600 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPTIK
Anadolu Birlik Holding olarak 18 dev işletme için 600 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerini ifade eden Konuk, "600 bin vergi mükellefi içinde 93'üncü sıraya yükselirken bir konudan asla taviz vermedik. Yani hem yatırım yaptık hem de üretime ve üretene destek verdik. İkinci vasfımızın kooperatifçilik olduğunu söylemiştim. Yani birlik olarak, gücümüzü birleştirerek daha ucuza üretmeyi, ürettiğimizin değerini almayı hedefledik. Bizim kooperatifimiz bunu başardı. Büyük bir güvenle söylüyorum bu konuda bize yaklaşan bile yok. Geçen yıl bizim kooperatifimiz üreticiye 85 bin ton kimyevi gübre, 111 ton zirai mücadele ilacı, yağmurlama ve damla sulama olmak üzere toplamda 5 milyon metre sulama borusu dağıttık. Sertifikalı buğday tohumunu artık kooperatif olarak bizden temin ediyorsunuz. Bu sene sizin güvenle ekeceğiniz tohum miktarı 3 bin 600 tondur. Sizin bitkisel üretim yanında yaptığınız hayvancılığı desteklemek için dağıttığımız yemin miktarı ise 7 bin 200 tondur. Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin bu saydıklarım ve diğerleriyle birlikte size sunduğu hizmetlerin toplam değeri 100 milyon lirayı aştı. Maddi karşılıkla ölçülmeyecek bir çalışmamız da hizmeti sizin ayağınıza götürmek için 9 olan mağaza sayısını bu sene biri açılan diğeri de açılmak üzere olan 2 mağazayla 17'ye yükseltmek oldu. Alternatif ürün denemelerinin sonuçlarını almaya başladık. Konya Ovası'nı bereketiyle kanolayı geliştireceğiz. Az suyla yeni ürünler kazandıracağız. Böylece planlı ekim dönemini başlatacağız" diye konuştu.